понедељак, 28. јул 2014.

Pržene pitice sa sirom





Super za doručak ili večeru uz čašu jogurta. Od sastojaka u receptu izadje 4 pitice prečnika 17 cm.


Potrebno je:

400 gr brašna
2,5 dcl vode
1/2 kačičice soli
1 kašičica suva kvasca
sir ( feta ili sitni sir)
ulje

Priprema:

U mlaku vodu staviti suvi kvasac, da stane 2-3 minuta pa dodati so i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i  podeliti na 4 dela. Ostaviti da stane 15 minuta.
Svaki deo testa razvaljati u krug prečnika 28 cm. Razvaljano testo premazati sa uljem, posuti  usitnjenim sirom, urolati i zaviti u obliku puža.
U tiganj staviti 1 kašičicu ulja da se greje ( na podeok 2 od mogućih 3). Puž od testa prvo   dlanom istanjiti pa oklagijom  prečnika 17 cm.
Staviti piticu na zagrejan tiganj i pržiti sa jedne strane oko 2,5 do 3 minuta, prevrnuti i toliko pržiti sa druge strane dok ne dobije svetlo braon boju.
Svaki put kad pržimo novu piticu dodati 1 kašičicu ulja.
















Ružice sa džemom od šljiva






Potrebno je:


250 gr masti ili maslaca
125 gr ulja
250 gr jogurta
2 kašike alkoholna sirćeta
1 kašičica sode bikarbone
650 gr brašna
džem od šljiva
 jezgre od oraha
150 gr šećera  u prahu
1 vanilin šećer


Priprema:

U posudu staviti mast ili maslac, istopiti na tihoj vatri, dodati ulje, jogurt, sirće, sodu bikarbonu i brašno.
Zamesiti testo, izraditi uviti u foliju i ostaviti da stoji 3 sata u frižideru.
Kad testo odstoji podeliti na 32 dela. Svaki deo razvaljati u krug 8- 10 cm, unutar kruga staviti kašičicu džema, malo jezgra od oraha i okolo krug nabirati kao lepezu dok se ne spoji i napravi ružica.
Tako uraditi sa svim delovima testa. Staviti ružice u pleh prethodno obložen papirom.
Peći ružice na 180 stepeni 20- 25 minuta.
Pečene  ružice uvaljati u šećer u prahu i vanilin šećer.