среда, 30. април 2014.

Medeno srce




Ove kocke nemaju baš izgled srca, ali u svim mojim svesčicama sa receptima stoji " Medeno srce"

Potrebno je:

2 jaja
2 čaše od jogurta šećera (čaša od 180 gr)
1 čaša ulja 2 čaše jogurta
1/2 čaše kakaoa
3 čaše brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
džem od šljiva
150 gr čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

Umutiti 2 jaja sa šećerom dodati ulje, jogurt, kakao, brašno, začin za medenjak,  prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Polovinu mase staviti u  pleh veličine 25×35 cm, prethodno obložen papirom.
Peći dok se malo ne napravi korica, jedno 10 minuta, pa premazati sa džemom,  preko staviti drugu polovinu testa i sve skupa peći  na 170 stepeni  20 minuta.
Topao kolač premazati sa džemom i preko staviti glazuru.
Istopiti 150 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.

Čokoladna torta sa malinama





Potrebno je:

2 jaja
300 gr šećera
1 vanilin šećer
125 gr istopljena margarina ili maslaca
100 gr kakaoa
200 gr brašna
2 dcl jogurta
1 kesica praška za pecivo
2 dcl tople nes kafe

Fil od malina:

500 gr malina
200 gr šećera
2 dcl vode
1 puding od maline

Fil:

200 gr krem šlaga u prahu
2 dcl mleka
200 gr čokolade
200 gr kisele pavlake

Priprema:

Umutiti 2 jaja sa 300 gr šećera i 1 kesicom vanilin šećera. Dodati 125 gr istopljena  maslaca ili margarina, 2 dcl jogurta, 100 gr kakaa, 200 gr brašna i 1 prašak za pecivo. Sve dobro umutiti i dodati 2 dcl vruće nes kafe. Masu staviti u pleh obima 26 cm, prethodno obložen papirom. Koru peći na 180 stepeni  30 minuta. Kad se kora ispeče i dobro ohladi, vodoravno je izrežemo na 3 dela.

Fil od malina:

U posudu staviti 500 gr malina, 200 gr šećera i 1 dcl vode. Sve skupa prokuvati da se šećer istopi pa dodati 1 puding od maline umućen sa 1 dcl vode. Kuvati dok se ne zgusne. Topao puding naneti ravnomerno na sve tri kopre i ostaviti da se ohladi.

Fil:

Umutiti 200 gr šlaga sa 2 dcl mleka , dodati 200 gr istopljene čokolade i 2 dcl kisele pavlake. Sve dobro umutiti i filovati tortu.
Kora na kojoj je sloj od malina, fil , kora sa filom od malina, fil i tako redom. Ukrasiti sa malinama. Tortu ostaviti 2 do 3 sata u frizider da se  stegne, a potom je seci na parcad i sluziti.




Mirisne mekike




Ove mekike obožavamo, mirisne i hladne su super

Potrebno je:

Za testo:

3 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika suvog  kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica origana
100 gr rendana kačkavalja
500 gr brašna

Priprema:

U mlaku vodu  staviti kvasac i šećer. Da stane 5 minuta pa dodati 1 kašičicu soli, 100 gr rendana kačkavalja i 500 gr brašna. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.



Rendani kačkavalj




Testo kad nadodje, izraditi ga razvaljati u ploču debljine 1 cm. Iseći kvadrate veličine  po želji ( moji su kvadrati veličine 9 x 6 cm). Iseći svaki kvadrat i na sredini.





Ostaviti da stanu 15-20 minuta i pržiti ih na zagrejanom ulju. Ulje zagrejati (kod mene podeok 2 od mogućih 3) staviti mekiku na ulje gornjom stranom i pržiti i sa jedne i druge strane da požuti. Kad stavimo mekiku da se prži obavezno poklopiti  posudu  dok se prži sa jedne strane, sa druge ne poklapamo sud. Najbolje je pržiti u užem sudu gde stanu 2 mekike.