Ukusni, mekani pužići, deca ih obožavaju.
Potrebno je:
Za testo:
2, 5 dcl mleka
150 gr šećera
1 kašika kvasca
prstohvat sli
2 jaja
3 kašike ulja
rendane korice limuna
650 gr brašna
Za fil:
5 dcl mleka
1 puding od vanile
5 kašika šećera
100 gr suva groždja
Priprema:
U mlako mleko dodati 1 kašiku kvasca i 150 gr šećera. Da stane 5 minuta pa dodati 2 jaja, 3 kašike ulja, prstohvat soli, ribane korice limuna i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi, oblikovati kuglu pokriti i ostaviti da nadolazi.
U medjuvremenu skuvati puding. Uzmešati 1 puding sa vanilom sa 1 kašikom šećera i 1 dcl mleka. Sve dodati u 4 dcl vrela mleka i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi, povremeno izmešati da se ne napravi korica na pudingu.
Suvo groždje oprati i 2-3 minuta držati u toploj vodi. Dobro ocediti od vode-
Nadošlo testo izraditi i podeliti na 2 dela. Oba dela razvaljati u krug, a krug podeliti na 12 delova.( ovako svih 24 kuglice testa budu iste veličine).
Ove trouglove testa oblikovati u kuglicu tako da dobijemo 24 kuglice.
Kuglicu testa tanko razvaljati da bude veličine 10 x 16 cm, premazati sa 1 kašičicom pudinga posuti suvim groždjem, uviti u rolat, pa smotati u krug. Uvijen pužić gornjom stranom umočiti u vodu pa u šećer, staviti na pleh prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa svim kuglicama testa.
Ružice ostaviti da stanu 15- 20 minuta i peći na 180 stepeni 20 - 25 minuta.