Gratinirani krompir osim kao prilog, može se poslužiti i kao glavno jelo uz salatu.
Potrebno je:
1 kg krompira
2 glavice crnog luka
2,5 dcl pavlake za kuvanje
2 kašike ulja
so
mleveni biber
150 gr rendanog sira ( bilo koji tvrdi sir)
Priprema:
Krompir oguliti i iseći na tanke kolutiće, dodati vode i kuvati od kad provri 5 - 7 minuta. Ocediti od vode.
Za to vreme na ulju pržiti sitno seckan crni luk da dobije staklast izgled.
Rernu zagrejati na 180 stepeni.
U pouljenu posudu za pečenje staviti 1/2 krompira ( redjati kolutiće da se malo preklapaju), pa celu masu od prženog luka, posoliti i staviti mlevenog bibera, preliti sa 1/2 pavlake za kuvanje, pa red 2/2 krompira, pososliti i pobiberiti.
Preliti sa 2/2 pavlake sa kuvanje. Po vrhu narendati sir. Staviti u zagrejanu rernui peći 30 minuta.