петак, 15. јануар 2016.

Sočne ružice sa orasima




Potrebno je:

Za testo:

2,5 dcl mleka
2 kašike šećera
1 kašika kvasca
4 kašike ulja
2 jaja
200 gr griza
400 gr brašna

Za premazivanje:

4 kašike istopljena putera

Za posipanje:

100 gr mlevenih oraha

Za sirup:

600 gr šećera
7 dcl vode
1 vanilin šećer
2-3 kašike soka od limuna

Priprema:

U mlako mleko dodati pečer, suvi kvasac da stane 5 minuta pa dodati 2 jaja, ulje, griz i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Kad nadodje testo podeliti na 2 dela. Oba dela razvaljati veličine 40x20 cm, premazati sa istopljenim puterom, posuti mlevenim orasima i urolati. Seći rolat debljine 2 cm redjati u pleh sečena strana da je gore. Ružice da stanu 10-15 minuta i peći na 180 stepeni 20-25 minuta da porumene.
Napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu kuvati od kad provri 4-5 minuta, dodati vanilin šećer i sok od limuna izmešati i toplim sirupom preliti tople ruđice. Ostaviti da ružice upiju sirup.









Djuveč sa šampinjonima





Ovaj posni djuveč je super za vreme posta.

Potrebno je:

400 gr šampinjona
1 glavica crnog luka
3 kašike ulja
2 čena belog luka
200 gr ( 1/2 kese) zamrznutog povrća za djuveč
100 gr pirinča
2 krompira
2 dcl soka od paradajza
voda
so, mleveni biber
1 kašičica crvene mlevene paprike
1 kašika seckanog peršuna

Priprema:

Šampinjone veće iseckati na 4 dela a manje na 2 dela.
Krompir oguliti i iseckati na kocke, pirinač oprati u vodi i dobro ocediti.
Na ulju pržiti  sitno seckani crni luk i seckane šampinjone, dok tečnost ne ispari, dodati zamrznuto povrće i pržiti još 2-3 minuta.
Dodati seckan krompir, mlevenu crvenu papriku, so, mleveni biber, pirinač, seckan beli luk, sok od paradajza i seckan peršun. Sve dobro izmešati, staviti u posudu za pečenje premazanu sa uljem, naliti tople vode da ogrezne. Staviti u rernu i peći na 200 stepeni 45-50 minuta.