среда, 7. мај 2014.

Torta sa puslicama





Potrebno je:

Za puslice:
4 belanca
250 gr šećera
1 kašika soka od limuna

Za fil:

300 gr mlevena plazma keksa
300 gr mlevenih oraha
4 žumanca
4 dcl gazirana soka od narandže
200 gr šećera
250 gr margarina ili maslaca
100 gr čokolade
3 kašike ulja

Za ukrašavanje:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl gazirane vode

Priprema:

Prvo naprviti puslice.
Umutiti 4 belanca, postepeno dodavati 250 gr šećera i 1 kašiku soka od limuna.
Mutiti 15 minuta dok se šećer ne istopi.
Uzeti papir za pečenje iseći 2 kruga prečnika 26 cm, i na papir špricem naredjati puslice od umućenih belanaca.
Sušiti puslice 2 sata  na 100 stepeni.
Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja, i u istopljenu čokoladu uvaljivati  gornji deo puslica.
Ostaviti da se čokolada stegne.
Mlevene orahe i mlevenu plazmu pomešati i preliti gaziranim sokom i izmešati.
Umutiti 4 žumanca sa 200gr šećera, kuvati na pari kad se ohladi dodati jedan umućen margarin i smesu od plazme keksa  i oraha.
Sve dobro umutiti i filovati ovako: red puslica, fil, red puslica,fil.
Tortu ukrasiti:
 Umutiti 200 gr ščaga sa 3 dcl gazirane vode i ukrasiti tortu.






Bajadera





Potrebno je:

400 gr šećera
1,5 dcl vode
180 gr margarina 
150 gr mlevena keksa
150 gr mlevenih oraha
50 gr čokolade

Za glazuru:

100 gr čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

U posudu staviti  šećer i vodu,  kuvati dok se šećer ne istopi.
Dodati margarin da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i orahe.
Dobro izmešati, masu prepoloviti i u jedan deo staviti 50 gr otopljene čokolade.
Pleh veličine 20×25, prethodno malo pouljiti pa staviti još dok je toplo masu sa čokoladom,a potom i svetliju masu.
Ostaviti da se ohladi pa preliti glazurom od čokolade.
Istopiti čokoladu sa uljem i preliti bajaderu.



Brze pogačice





Brze, mekane

Potrebno je:

200 gr sira
1 čaša jogurta ( čaša od 2 dcl)
1,5 čaša ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
2 jaja
500 gr brašna

Priprema:

U posudu staviti isitnjeni sir, jogurt, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Ostaviti da stane 5 minuta ( masa će da zapeni zbog kontakta jogurta i sode bikarbone i praška za pecivo).
Dodati ulje, jaja, so i 500 gr brašna. Testo je mekše toliko da se ne lepi za ruke.






Testo podeliti na 12 loptica. Od svake loptice oblikovati pogačicu koju na krajevima zaseći malo oštrim nožem.





Premazati pogačice sa jogurtom posuti čurekotom ( crnim kimom)






Poredjati pogačice u pleh prethodno obložen papirom







Peći pogačice na 190 stepeni 20 - 25 minuta.












Oblanda sa mlekom u prahu






Ako volite kolače sa mlekom u prahu, a uvek odustanete, jer fil  neće biti dovoljno čvrst jer niste  ukuvali  sirup ili ste ga prekuvali. Ovo je jedna verzija koja će sigurno uspeti, jer i ako fil ostane redji, ne dokuvan,  korice od oblande će upiti višak  vlage.

Potrebno je:

jedno pajovanje većih oblandi

Za fil:

700 gr šećera
2 dcl vode
375 gr margarina ili maslaca
400 gr mleka u prahu
100 gr čokolade

Priprema:

U posudu staviti šećer i vodu. Kuvati dok sirup ne bude dobro gust, dodati margarin ili maslac da se istopi.
Skinuti sa vatre i dodati mleko u prahu. Umutiti mikserom da nema grudvica. Masu podeliti na dva dela u jedan deo dodati čokoladu da se istopi.
Filovati listove oblande dok je masa topla.
Na radnu površinu staviti 4 lista oblande i ravnomerno na 2 lista naneti svetli sloj a na druga 2 lista tamni sloj. Redjati: Lista oblande sa svetlim filom, pa na nju staviti list sa tamnim filom, blago pritisnuti da se prilepi, opet oblanda sa svetlim filom, pa tamnim. Petu oblandu staviti na tamni fil.
Opteretiti nečim teškim da se ohladi.