среда, 18. јун 2014.

Hleb sa heljdinim brašnom i semenkama suncokreta






Ovaj ukusan hleb sa hrskavom koricom,  podseća  me  na detinjstvo i baku. Malo vremenom izmenjen u načinu pripreme, ali sto tako ukusan kao moja baka što ga je pripremala. Heljdino brašno je zdravo i često se priprema u mojoj kuhinji.

Potrebno je:

500 gr pšenična brašna
200 gr heljdina brašna
1 kašika šećera
2 kašičice soli
50 gr sirovih semenki suncokreta
1 kašika suva kvasca
6 dcl mlake vode

Priprema:

U posudu staviti pšenično i heljdino brašno, šećer, so, suvi kvasac, semenke suncokreta. Dodati mlaku vodu i izmešati varjačom da se masa sjedini. Testo je mekano i  lepljivo.







Pokriti folijom i ostaviti da nadolazi. Kad nadodje, opet izmešati i ostaviti da opet nadolazi 15-20 minuta.
Za to vreme uzeti glinenu posudu sa poklopcem. podmazati uljem, staviti u rernu, rernu uključiti na 200 stepeni. Kad se posuda ugreje ( grejati zajedno sa poklopcem), izvaditi iz rerne i staviti nadošlo testo. Testo ne mešati već pažljivo staviti u posudu i poklopiti.







Rerna se zagrejala na 200 stepeni, staviti poklopljenu posudu sa testom i peći 40- 45 minuta.
Izvaditi iz posude i ohladiti.






Domaće ulje za sunčanje





Još nije kasno da napravite ovo izvanredno domaće ulje za sunčanje. Svake godine pravim ovo ulje,prezadovoljna sam,  ne samo da neguje kožu, mazanjem se dobije tamna boja pri sunčanju.
Maslinovo ulje inače ima prirodni faktor za zaštitu kože, prirodni vitamin A i beta karoten  iz šargarepe
dodatno će negovati i obnavljati kožu, lavanda i žalfija  deluju  protiv upalno a neven za obnavljanje i negovanje kože a zeleni orah i šargarepa ubrzavaju tamnjenje kože. Ako želimo da nam ovo ulje ima lep miris, dodati par kapi eteričnog ulja od lavande ( kupuje se u apoteci)

Potrebno je:

1 veća šargarepa
4 zelena oraha
6-7  cvetova nevena
2-3 cveta lavande
1-2  struk žalfije sa cvetom
1 staklena tegla od 800 ml
maslinovo ulje

Priprema:

Šargarepu sitno izrendati
Zeleni orah iseckati
U teglu staviti seckane orahe, rendanu šargarepu, cvetove nevena , seckanu lavandu i žalfiju. Da bude u tegli 70 % ovih sastojaka.
Preko preliti maslinovo ulje da napunimo teglu. Zatvoriti i ostaviti  da stoji na sunčanom mestu 20 dana.
Procediti i upakovati u bočice.

Sočna čokoladna torta







Ko voli čokoladne torte, ova će se sigurno svideti ko je proba a ujedno i jako je  sočna. Jednostavna   za pravljenje uspe i neiskusnim.


Potrebno je:

Za kore:

2 jaja
400 gr šećera
125 ml ulja
250 ml jogurta
125 ml kuvane ohladjene kafe
80 gr kakaoa
250 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli

Za tamni fil:

250 ml slatke pavlake za šlag
200 gr crne čokolade

Za beli fil:

250 ml slatke pavlake za šlag
1 kašičica želatina

Za fil okoloi po vrhu torte:

250 ml slatke pavlake za šlag
200 gr mlečne čokolade

Priprema:

Pomešati skupa hladnu kuvanu kafu i kakao.
Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli.
Umutiti 2 jaja sa šećerom, dodati ulje, jogurt, brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli.
Dodati kakao i kafu. Sve dobro umutiti.
Masu staviti u tepsiju prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom.

Peći na 170 stepeni 35- 40 minuta.
Dobro koru ohladiti i preseći da se dobiju 2 kore.

Pripremiti crni fil. U posudu staviti 250 ml slatke pavlake, dodati 200 gr čokolade, mešati na tihoj vatri a da ne proključa dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru.
Fil za okolo i gore. U posudu staviti 250 ml slatke pavlake dodati 200 gr mlečne čokolade i na tihoj vatri zagrevati dok se čokolada ne istopi. Dobro u frižideru ohladiti.
Beli fil. Jednu kašičicu želatina preliti sa 2 kašike vode, ostaviti da nabubri pa na tihoj vatri istopiti ga. Umutiti 250 ml slatke pavlake i dodati istopljeni želatin.

Dobro rashladjenu  pavlaku  sa crnom i mlečnom čokoladom umutiti mikserom da bude čvrsto.
Filovati tortu: Staviti na tacnu jednu koru, premazati sa umućenom pavlakom sa crnom čokoladom, preko beli fil, pa druga kora.
Tortu okolo i po vrhu premazati sa umućenom pavlakom sa mlečnom čokoladom.
Ukrasiti tortu i dobro ohladiti.