Kada nemamo mnogo vremena ekspres lonac je idealan za kuvanje treba nam manje vremena nego inače.
Potrebno je:
500 gr mesa ( svinjsko ili teleće)
2 zrna karanfilića
1 grančica sveža ruzmarina
1/2 kašičice kurkume u prahu
so
mleveni biber
1 kašika ulja
1 glavica crna luka
2 šargarepe
2 čena bela luka
1/2 korena paškanata
3 krompira
100 gr graška
1 paradajz
1 crvena paprika
1 kašika crvene mlevene paprike u prahu
so
seckani peršun
Priprema:
Meso iseći na kocke, dodati so, mlevena bibera, 1 kašiku ulja, 2 zrna karanfilića izdrobljena sa tučkom za meso i seckanu grančicu ruzmarina. Izmešati i da stoji na hladnom dok ne pripremimo povrće.
Crni i beli luk sitno iseckati
Šargarepu iseckati na kolutiće
Papriku iseći na kocke
Koren paškanata iseći na kocke
Paradajz oguliti i iseći na kocke
Krompir oguliti i iseći na kocke
U ekspres lonac dodati 1 kašiku ulja zagrejati staviti meso i propržiti sa svih strana, dodati crni i beli luk, šargarepu, paškanat, papriku i sve pržiti par minuta pa dodati grašak, paradajz, krompir, izmešati, dodati 1 kašiku mlevene crvene paprike i so.
Naliti sa 7 dcl vode, zatvoriti i kad počne da izlazi para na ventil smanjiti na 1,5 podeok od mogućih 3.
Kuvati 40 minuta ( zavisi i od vrste ekspres lonca), pustiti da izadje para i posuti čorbu seckanim peršunom.