петак, 7. новембар 2014.

Karamel keks torta






Brza torta za sve one koje nemaju mnogo vremena  da provode u kuhinji. Nema pečenja kora, pa da li će kora uspeti, jednostavno skuvati fil ne čekati da se ohladi, vrućim filovati keks koji ne potapamo ni u mleko ni u sok, keks će omekšati od topla fila.

Potrebno je:

750 gr keksa  Zlatni Pek sa kakaom
( pakovanje je od 250 gr, potrebna su nam 3 pakovanja)

Za fil:

3 jaja
20 kašika šećera
3 pudinga od vanile
1 litar mleka

Za  ukrašavanje:

2 kesice šlag krema


Priprema:

U suvu posudu staviti 10 kašika šećera i na podeoku 2 od mogućih 3 karamelisati šećer da bude svetlo braon boje.




Dodati 8 dcl topla mleka i kuvati na tihoj vatri dok se karamel ne istopi.
Umutiti 3 žumanca sa 4 kašike šećera, dodati 3 pudinga od vanile i 2 dcl mleka, pa dodati u karamel mleko i kuvati dok se ne zgusne.
Posebno umutiti 3 belanca, dodati 6 kašika šećera, mutiti da bude čvrsto.
Dodavati kašiku po kašiku umućena belanceta u vruć karamel fil neprekidno muteći mikserom.
Toplim filom filovati keks.
Na tacnu staviti red keksa i to poredjati 16 komada,
Keks ne potapati ni u mleko ni u sok. Preko keksa staviti sloj topla fila, pa opet keks, pa topao fil i tako redom dok ne potrošimo keks i fil.
Torta ima 5 reda keksa i 4 sloja fila, zadnji red torte je keks.






Umutiti 2 kesice šlag krema po upustvu na kesici i ukrasiti tortu.