понедељак, 9. мај 2016.

Špageti od tikvica s prelivom





Špagete od tikvica su idealna zamena za klasične špagete naročito za one na Hrono režimu ishrane.
Potrebna nam je spravica za rezanje tikvica i to sečemo samo okolo čvrsti deo tikvice, unutrašnji iseckati i koristiti za preliv.


Potrebno je:

2 srednje tikvice
 250 gr mlevenog mesa
1 manja glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 dcl soka od paradajza
1 kašika ulja od koštica groždja
so, mleveni biber
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice bosiljka
2 kašike seckanog peršuna

Priprema:

Tikvice oguliti i rezačem za povrće iseckati na tanke trakice.



Srednji mekani deo tikvica ne rezati već iseckati na sitne kocke.

Na ulju pržiti mleveno meso3-4 minuta, dodati seckan crni i beli luk, kockice tikvica i pržiti još 2-3 minuta.
Dodati so, mleveni biber, kurkumu bosiljak i sok od paradajza. Kuvati 15 minuta. Na kraju dodati seckani peršun.
Tikvice možemo sveže seckane preliti kuvanim prelivom, možemo ih u posoljenoj vodi kuvati 30 sekundi i dobro ocediti. Možemo ih ( ovaj način najviše volim) na malo ulja pržiti par minutadok ne omekšaju uz blago mešanje.
Tikvice sveže izrezane možemo staviti u gotov preliv i zajedno kuvati 2-3 minuta.
































Hrono punjene tikvice





Lagano brzo za one koji su na Hrono režimu ishrane.

Potrebno je:

2 veće tikvice
250 gr belog pilećeg mesa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
3 struka svežeg peršuna
1 kašika ulja od koštica groždja
1 paradajz
so, mleveni biber
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice tucane paprike

Priprema:

Tikvice oguliti i izdubiti, staviti u posudu  za pečenje podmazanu uljem,  posoliti i pobiberiti.
Izdubljeni deo tikvica, crni luk, beli luk i peršun iseckati u električnom secku.
Meso iseckati na sitne kocke i pržiti na ulju 2-3 minuta i dodati seckano povrće i pržiti još 1-2 minuta. Dodati so, mleveni biber, kurkumu i tucanu papriku.
Ovom masom puniti tikvice po vrhu staviti kolutiće papradajza. Na svaki kolutić paradajza staviti 1-2 kapi ulja i peći na 200 stepeni 30 minuta.















Čurek - Azerbejdžanski hleb




Potrebno je:

3 dcl mlake vode
1 kašika suvog kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli 500 gr brašna

Za premazivanje:

1 kašika kiselog mleka
3 kašike hladne vode

Priprema:

U posudu staviti mlaku vodu dodati šećer i kvasac, da stane 5 minuta pa dodati so i 250 gr brašana. Dobro umutiti mikserom da se masa sjedini. Masa je malo gušća nego za palačinke.
Ostaviti da nadolazi 40 minuta.
Tada dodati još 250 gr brašna, zamesiti testo i ostaviti da nadolazi 1,5 sat.
Za vreme nadolaženja testo premesiti još 2 puta.
Kad testo nadodje staviti ga na radnu površinu posutu brašnom izraditi podeliti na 2 dela.
Oba dela razvaljati u krug ( krug prečnika oko 28 cm)  debljine  1 cm a krajevi kruga da su deblji oko 1,5 cm.
Krugove testa staviti u pleh obložen papirom.
Po vrhu testa nožem zarezati kockice.
Izmešati kiselo mleko i vodu i četkom premazati testo i ostaviti da stane 30 minuta.
Peći na 200 stepeni 10 minuta pa ponovo premazati smesom vode i kiselog mleka i peći još 10-15 minuta.
Pečene uviti u krpu da malo omekšaju.