петак, 28. новембар 2014.

Brze kokos kocke





Potrebno je:

Za kore:

4 jaja
13 kašika  šećera
1 dcl ulja
1 dcl mleka
13 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašika mleka
2 kašike kakaoa

Za fil:

5 dcl mleka
1 kesica vanilin šećera
5 kašika šećera
2 kašike brašna
150 gr kokosa

Za premazivanje kolača:

4 kašike šećera
3 kašike vode
2 kašike soka od limuna
kokos
kakao

Priprema:

Prvo napraviti fil.  Staviti  da se kuva 4 dcl mleka, 5 kašika šećera i 1 vanilin šećer. Umuiti 2 kašike brašna sa 1 dcl mleka dodati u vruće  mleko sa šećerom  šećer, kuvati da se malo zgusne i dodati 150 gr kokosa.
Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo.
Masu podeliti na 2 dela i u jedan deo dodati 1 kašiku mleka i 2 kašike kakaoa.
Tamnu masu staviti u pleh 20x30 cm, prethodno pouljen i posut brašnom. Peći na 180 stepeni 10 minuta da se malo zapeče staviti preko topao  fil,  pa svetli deo mase za kore. Staviti u rernu i skupa peći dok se kolač ne ispeče oko 15 - 20 minuta.
U posudu staviti 4 kašike šećera, 3 kašike vode i 2 kašike soka od limuna grejati na vatri dok se šećer ne istopi i dok je toplo kuvarskom četkom premazati kolač. Posuti kokosom i kakaom išarati kocke.


















Čorba sa taranom




Potrebno je:

300 - 500 gr junećeg mesa sa koskom
1 list lovora
3-5 zrna bibera
3 zrna karanfilića
1 glavica crnog  luka
2 čena belog  luka
1  veća šargarepa
50 gr korena celera
50 gr korena peršuna
1/2 kg krompira
2 dcl soka od paradajza
1 kašika crvene mlevene paprike
so
mleveni biber
seckani peršun
100 gr tarane


Priprema:


Napraviti taranu

Najbrži način na koji možemo napraviti taranu je ovako. U usku i dublju posudu staviti 1 jaje, dodati 100 gr brašna i mutiti mikserom 30 sekundi. Dobićemo 150 gr tarane. Za čorbu nam je potrebno 100 gr ostalu  količinu možemo osušiti i upotrebiti za  drugi put.
U posudu staviti meso i prepolovljenu  kosku, dodati 1 list lovora, biber u zrnu i zrna karanfilića i 1.5 -2 litra vode. Staviti na vatru i kad provri skinuti penu po vrhu  i sve kuvati na tihoj vatri 1,5 sat.
Kad se skuva, meso izvaditi iz vode, odvojiti meso od koske i na sitne komade iscepkati a vodu procediti.
Na 1 kašiku ulja dodati sitno seckan crni i beli luk, šargarepu, celer i koren peršuna seckan na kocke, pržiti 2-3 minuta, pa dodati cepkano meso, krompir na kocke, 1 kašiku mlevene crvene paprike, so, mleveni biber.
Naliti sve sa 1 litrom supe od mesa. Kuvati 20 minuta, pa dodati 2 dcl soka od paradajza i 100 gr tarane. Kuvati još 15 minuta. Na kraju dodati svežeg seckanog peršuna.