субота, 21. јун 2014.

Pita sa čokoladom i kruškama






Potrebno je:

Za koru:

100 gr masti ili maslaca
2 kašike šećera
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
250 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

100 gr čokolade
100 gr pečenih mlevenih lešnika
100 gr maslaca
2 jaja
100 gr šećera
1 kg krušaka


Priprema:

Umutiti mast ili maslac  sa 2 kašike šećera, dodati 1 jaje, 1 kašiku kisele pavlake,  brašno i prašak za pecivo.  Zamesiti testo i ostaviti  1 sat na hladnom mestu.
Za to vreme napraviti fil.
Umutiti 100 g  maslaca  sa 100 g šećera, dodati  2 žumanca, 100 gr pečenih mlevenih lešnika  i sneg od 2 belanca.
Testo koje je odstajalo na hladnom, razvaljati u pleh  prečnika  24 cm.
Razvaljati testo po dnu kalupa i na rebrasti obruč kalupa.
Preko razvaljanog testa staviti  100 g rendane čokolade ( čokoladu pre rendanja držati 1-2 sata u zamrzivaču, lakše se renda),  pa preko  staviti  umućeni fil.
Kruške oguliti, očistiti, prepoloviti i poredjati po filu.
Pitu peći  na 180  40 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju.
Pečenu pitu posuti šećerom u prahu.