петак, 22. новембар 2024.

PUNČ KOCKE

 



Potrebno je:

Za kore:

4 jaja
5 šoljica šećera(šoljica od 1 dcl)
2 šoljice ulja
3 šoljice mleka
8 šoljica brašna
1 prašak za pecivo
Potrebno još:
džem od maline ili višnje
5 dcl sirupa od maline ili višnje
250 gr margarina
2 kašike ruma

Za glazuru:

200 gr šećera u prahu
3 kašike vode
1 kašika soka od limuna
par kapi crvene prehrambene boje

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje još mutiti pa dodati mleko, brašno i prašak za pecivo. Dobro umutiti.
Masu podeliti na 3 dela. Ispeći 3 kore u plehu veličine 20x35 cm prethodno obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta.
Jednu koru iseći na kockice. U posudu staviti sirup od maline i margarin. Kuvati da se margarin istopi pa dodati 2 kašike ruma. Ovim preliti kockice kore i izmešati.
Uzeti 1 koricu premazati džemom od maline ili višnje, preko staviti celu masu od kockica kore i sirupa. Drugu koru premazati džemom i staviti preko da džem dodje dole. Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti šećer u prahu. Staviti da provri 3 kašike vode, 1 kašika soka od limuna preliti šećer i umutiti.Na kraju dodati par kapi crvene prehrambene boje. Preliti kolač i uglačati vlažnim nožem

































OBLANDE SA ŠTRUDLICAMA

 




Potrebno je:


2 lista većih oblandi
18 komada štrudlica sa smokvama (koristim Medeline štrudlica 360 gr)
2 dcl mleka
150 gr šećera
1 vanilin šećer
150 gr margarina
200 gr čokolade
400 gr mlevenog keksa


Priprema:


Listove oblande iseći da bude veličine 25x25 cm.
U posudu staviti mleko, šećer, vanilu i margarin. Kuvati na tihoj vatri dok se ne istopi dodati čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati mleveni keks. Izmešati. Masu podeliti na 2 dela.
Na list oblande na reljefni deo staviti 1 deo tople mase, poredjati štrudlice (kao na slici) pa staviti 2deo tople mase. Paziti da masa udje medju razmake štrudlica. Preko staviti drugi list oblande da glatka strana bude gore. Opteretiti nečim teškim, ostaviti da se ohladi i seći na štanglice.































ARABIJA TORTA

 





Potrebno za kore:

9 belanaca
9 kašika šećera
200 gr seckanih urmi
100 gr seckanog suvog groždja
100 gr seckanih oraha
4 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo

FIL 1:

9 žumanaca
5 kašika šećera u prahu
1 vanilin šećer
100 gr bele čokolade
250 gr putera ili margarina

Fil 2:

150 gr šlaga sa čokoladom
2 dcl gazirane vode ili mleka
Za premazivanje torte:
200 ml slatke pavlake
100 gr crne čokolade

Priprema:

Urme, suvo groždje i orahe iseckati posuti sa 4 kašike brašna i kašičicom praška za pecivo. Sve izmešati. Umutiti 9 belanaca sa 9 kašike šećera, dodati mešavinu seckanog suvog voća. Izmešati i staviti u pleh veličine 39x32 cm, prethodno obložen papirom. Peći na 170 stepeni oko 25 minuta. Pečenu koru iseći na 3 lente.

Fil1: Umutiti 9 žumanaca sa 5 kašika šećera u prahu, 1 vanilom. Kuvati na pari da se zgusne pred kraj dodati 100 gr bele čokolade da se istopi. Ohladiti i dodati 250 gr putera ili margarina

Fil 2: 100 gr šlaga od čokolade umutiti sa 1,5 dcl gazirane vode ili mleka.

Filovati: kora, fil 1, fil 2, kora, fil 1, fil 2, kora, fil 1.
U posudu staviti 200 ml slatke pavlake i 100 gr crne čokolade. Istopiti na tihoj vatri ( ne sme da provri). Ohladiti dobro u frižideru i umutiti mikserom. Premazati tortu.