петак, 5. фебруар 2021.

Markiza torta

 





Potrebno je:


2 kutije većih piškota
3 dcl mleka

Za fil:

7 jaja
200 gr šećera u prahu
2 kesice vanillin šećera
250 gr čokolade
250 gr putera


Za ukrašavanje:

2 kesice šlaga od čokolade


Priprema:


Umutiti 7 belanaca u čvrstu penu I ostaviti po strain.
Umutiti 7 žumanaca sa 200 gr šećera u prahu I 2 vanile. Kuvati na pari 5 minuta I dodati čokoladu da se istopi. Ostaviti da se ohladi. Umutiti penasto puter I dodavati kašiku po kašiku fila od žumanaca muteći mikserom. Na kraju dodati umućena belanca I sve dobro umutiti.
Kalup sa skidanjem obruča prečnika 25 cm ili dublju posudu obložiti providnom folijom I redjati piškote pod nu kalupa I okolo prethodno potapane u mleko. Ceo fil staviti na piškote I izravnjati. Vrhovi piškota koji su iznad fila saviti I staviti po filu. Preostale piškote poredjati na deo fila gde nema piškota. Ostaviti da prenoći u frižideru. Sutradan tortu staviti na tacnu gornji deo da je dole a donji da dodje gore. Šlag umutiti po upustvu na kesici I premazati tortu.



























Domaće kore od heljdinog brašna iz piza pekača

 




Potrebno je:


600 gr belog pšeničnog brašna
200 gr heljdinog brašna
4,5 dcl vode
1 kašičica soli
mast za premazivanje testa


Priprema:


U posudu staviti pšenično i heldino brašno, so. Dodati oko 4,5 dcl mlake vode i zamesiti testo. Testo izraditi i podeliti na 18 kuglica. Svaku kuglicu razvaljati u krug veličine tacne. Svaki krug premazivati istopljenom masti i staviti jedan na drugi. Tako staviti 8 krugova testa jedan na drugi i još 8 krugova jedan na drugi. Zadnje krugove ne premazivati sa masti. Pokriti providnom folijom i ostaviti da stane 15 minuta.
Od papira za pečenje iseći 2 kruga prečnika piza pekača.
Jedan deo testa od 8 poredjanih krugova jedan na drugi razvaljati u krug veličine 30 cm. Piza pekač uključiti na podeok 1. Staviti 1 krug papira za pečenje u piza pekač. Oklagijom preneti razvaljano testo na papir. Preko testa staviti drugi krug papira. Peći testo 2-3 minuta, pa zajedno sa papirom prevrnuta špatulom testo. Kora koja je bila na dnu kad se prevrne testo dodje na gore i pažljivo je odlepio od ostalog testa. Opet prevrnuta testo kora koja je na dnu pečena dodje gore i opet je odlepiti od ostalog testa. Tako prevrtsti i peći dok ne ostane jedna kora. Tako uraditi i sa drugim delom testa.











































































Školjkice sa pekmezom

 





Potrebno je:



500 gr masti
150 gr šećera
1 jaje
2 dcl belog vina
1 kg brašna
1 prašak za pecivo
pekmez od šljiva
200 gr šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera



Priprema:


Umutiti mast sa 150 gr šećera, dodati 1 jaje, 2 dcl belog vina, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da stane u frižideru 1 sat.
Testo razvaljati debljine 5 mm, vaditi krugove prečnika 5 cm. Na sredinu kruga staviti 1 kašičicu pekmez. Krug preklopiti i još malo rukom pritisnuti ivice ili viljuškom, staviti u pleh obložen papirom. Peći na 170 stepeni oko 20 minuta. Pečene uvaljati u šećer u prahu pomeša sa vanilin šećerom.



































Kiflice sa bundevom

 






Potrebno je:


2,5 dcl mleka
2 kašike šećera
1 kašika suvog kvasca
1 dcl ulja
1 jaje
800 gr brašna
250 gr pečene bundeve
šećer u prahu
džem od šljiva


Priprema:


U 2,5 dcl mlakog mleka staviti 2 kašike šećera, 1 kašiku suvog kvasca. Da stane 5 minuta dodati 1 jaje, 1 dcl ulja, 250 gr pečene bundeve i 800 gr brašna.
Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadodje.
Testo kad nadodje podeliti na 3 dela razvaljati u krug iseći svaki krug na 12 trouglova. Na svaki trougao staviti 1 kašičicu džema i uviti kiflice. Da stanu 30 minuta i peći na 180 stepeni. Pečene posuti šećerom u prahu.




































Sočne ružice sa orasima i kakaom

 





Potrebno je:

Za testo:

2 jaja
4 šoljice (šoljice od 1 dcl) mleka
1 kašičica suvog kvasca
2 kašike šećera
2 šoljice ulja
oko 850 gr brašna

Za premazivanje testa:

4 kašike putera

Za filovanje:

150 gr mlevenih oraha
2 kašike kakaoa
4 kašike šećera

Za sirup:

700 gr šećera
1 litar vode
2 vanilin šećera


Priprema:


U 4 šoljice mlakog mleka staviti 1 kašičicu suvog kvasca i 2 kašike šećera. Da stane 5 minuta dodati 2 jaja, 2 šoljice ulja i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da stane 30 minuta.
Testo podeliti na 2 dela. Razvaljati jedan deo testa u ploču veličine 25x40 cm. Premazati sa 2 kašike istopljene putera i posuti sa 1/2 smese od 150 gr mlevenih oraha i 2 kašike kakaoa. Testo urolati i seći kolutiće debljine 1,5 cm i redjati ih u podmazan pleh. Tako uraditi i sa drugom polovinom testa. Izadje oko 38 kolutića. Ostaviti da stane 30 minuta i peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
Za to vreme skuvati sirup od 700 gr šećera, 1 litar vode i 2 vanilin šećera. Kuvati od kad provri 5 minuta. Toplim sirupom preliti topao kolač i ostaviti da kolač upije sirup.