Glavni sastojak čine leblebije ( slanutak), i može da se koristi za sendviče ili dodatak raznim jelima od mesa i povrća.
Potrebno je:
250 gr kuvanih sirovih leblebija
1 dcl vode u kojoj se kuvale leblebije
4 čena belog luka
1 kašičica soli
1/4 kašičice crnog bibera
1/4 kašičice mlevenog kima
1 kašičica crvene mlevene paprike
4 kašike tahini paste
3 kašike maslinova ulja
sok od 1 limuna
Priprema:
Prvo skuvati leblebije. Oprati leblebije u vodi, ocediti dodati 7 dcl vode i 1 kašičicu sode bikarbone.
Ostaviti da stoji preko noći.
Sutradan ocediti od vode doadati novih 7 dcl vode i kuvati u ekspres loncu 30 minuta ili u običnoj šerpi 1 sat.
Kuvanu leblebiju ocediti od vode, dodati 1 dcl vode u kojoj se kuvala i blendirati štapnim mikserom ( ili nekom drugom spravicom za pasiranje hrane). Da bi dobili glatku teksturu namaza prvo izblendirati kuvane leblebije sa vodom pa dodati ostale sastojke.
Dodati beli luk, so, crni biber, kim mlevenu papriku, tahini namaz, maslinovo ulje i sok od limuna.
Blendirati još 2-3 minuta da se masa sjedini. Ako želimo redji namaz možemo dodati jošpar kašika vode u kojoj se kuvale leblebije.
Namaz služiti u poludubokom tanjiru ili plićoj činiji posut sa maslinovim uljem i mlevenom crvenom paprikom.
Tahini pastu koju dodajem u namaz pravim po Gaginom ( Gaga u kujni) RECEPTU
TAHINI PASTA