понедељак, 24. април 2017.

Brza štrudla sa džemom






Potrebno je:


2, 5 dcl kiselog mleka
25 gr masti ili putera
1  jaje
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 kesica praška za pecivo
300 gr džema od crnih ribizli
500 gr brašna

Za premazivanje:

1 kašika kiselog mleka
1 kašika ulja


Priprema:

U posudu staviti kiselo mleko, dodati prašak za pecivo, mast, jaje, šećer, vanilu prašak za pecivo i 200 gr brašna.
Dobro umutiti mikserom da se masa sjedini pa dodati preostalo brašno.
Zamesiti testo koje je mekše. Ostaviti da stane 15 minuta u frižideru.
Odstajalo testo podeliti na 2 dela. Oba dela testa razvaljati u ploču 30x 38 cm, premazati sa džemom, krajeve malo saviti i uviti u štrudlu. Štrudle staviti u pleh obložen papirom, premazati sa 1 kašikom kiselog mleka i 1 kašikom ulja.
Štrudle da stanu dok se rerna ne ugreje. Čačkalicom izbockati štrudle na par mesta i peći na 180 stepeni 30 minuta.





























Brze malina kocke





Potrebno je:

Za koru:

3 šoljice ( šoljica od 1 dcl) brašna
3 šoljice šećera
3 šoljice jogurta
1 đoljica ulja
1 kašika kakaoa
1 kašičica sode bikarbone

Za fil:

1 kg malina
10 kašika šećera
2 pudinga od maline
1 dcl vode

Za ukrašavanje:

2 kesice šlag krema u prahu
50 gr rendane čokolade

Priprema:

Sastojke za koru staviti u posudu i mutiti mikserom da se sjedine. Masu staviti u kalup prethodno obložen papirom veličine 20x30 cm.
Peći na 180 stepeni 20-25 minuta izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti maline i 10 kašika šećera, kuvati dok se šećer ne istopi. Umutiti 2 kesice pudinga od maline sa  1 dcl vode dodati u maline i kuvati dok se ne zgusne. Ohladiti i staviti preko hladne kore.
Umutiti 2 kesice šlag krema u prahu prema upustvu na kesici i premazati kolač i posuti rendanom čokoladom.