субота, 16. јануар 2016.

Medena piletina sa krompirom i brokolijem





Potrebno je:

600 gr belog pilećeg mesa
500-600 gr krompira
200 gr brokolija

Za marinadu:

4 kašike ulja
1 kašićica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
3 kašike jabukovog sirćeta
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kašičica soli
2 kašike meda
4 čena pasirana  belog luka

Priprema:

Meso iseći tanko na štapiće. Krompir oguliti i iseći na kriške.
Sastojke za marinadu izmešati i  1/2 marinade  dodati u iseckano meso  ( drugu polovinu ostaviti po strani)  izmešati i ostaviti na hladno mesto da stane 1 sat.
Odstajalu  piletinu  staviti u posudu za pečenje poredjati na sredinu posude, preostalu marinadu iz piletine staviti preko. U iseckan krompir dodati jednu  polovinu marinade koju smo ostavili na stranu ( drugu polovinu će mo iskoristiti kao preliv za brokoli), izmešati i krompir poredjati okolo piletine.
Peći na 180 stepeni 40 -45 minuta.
Za to vreme pripremiti brokoli. U posudu staviti vodu i kad proključa dodati bokoli ( koristim zamrznuti) kuvati 5-6 minuta, ocediti i preliti drugom polovinom ostavljene marinade.



















Torta sa suvim smokvama





Potrebno je:

Za kore:

10 belanaca
10 kašika šećera
1 kašika sirćeta
100 gr seckanih oraha
250 gr seckanih suvih smokava
4 kašike brašna

Preliv za kore:

150 gr čokolade
3 kašike slatke pavlake

Za fil 1:

10 žumanaca
6 kašika šećera
250 gr putera

Za fil 2:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl gazirane vode
100 gr bele čokolade

Priprema:

Suve smokve staviti u toplu vodu da stoje 5-6 minuta ocediti od vode i iseckati.
Orahe iseckati. Pomešati skupa seckane smokve, seckane orahe

Umutiti 10 belanaca sa  10 kašika šećera, dodati 1 kašiku sirćeta i smesu od smokava, oraha i brašno, izmešati varjačom i staviti u kalup veličine 39x35 cm, prethodno obložen papirom. Peći na 170 stepeni 20-25 minuta da blago porumeni.
Koru ohladiti i iseći na 3 dela.
Otopiti 150 gr čokolade sa 3 kašike slatke pavlake i premazati sve 3 kore i ostaviti da se čokolada stegne.
Umutiti 10 žumanaca sa 6 kašika šećera, kuvati na pari dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi dodati 250 gr umućena putera.
Umutiti 200 gr šlag krema u prahu sa 3 dcl gazirane vode i dodati 100 gr istopljene bele čokolade.
Filovati tortu: Kora prelivena čokoladom, fil od đumanaca, preko fil od šlag krema i bele čokolade, opet kora, fil 1., fil 2., i tako redom filovati sve tri korice.