четвртак, 7. август 2014.

Hleb moje bake






Ima li šta lepše od mirisa i ukusa  domaćeg hleba. Ovako je spremala moja baka, i sada kada ja spremim setim se detinjstva i mirisa domaćeg hleba tek ispečenog. Hleb je mekan kao pamuk.

Potrebno je:

4 čaše ( čaša od 2 dcl) brašna
2 čaše mlake vode
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli

Priprema:

U mlaku vodu staviti suvi kvasac i da stane 2- 3 minuta.
U drugu posudu staviti brašno sa soli. Dodati vodu sa kvascem. Izmešati dobro testo varjačom. Testo je leplkivo i treba da je tako. Pokriti i ostaviti da nadolazi da udvostruči količinu.
Kad nadodje izmešati varjačom i staviti u podmazan pleh ili tepsiju. Ostaviti da stoji 40 -45 minuta.
Peći na 180 stepeni 45 minuta dok hleb ne dobije zlatno braon boju. Izvaditi iz pleha staviti na rešetku i ohladiti.













Voćne kocke





Potrebno je:

Za koru:

4 žumanca
10 kašika šećera
10 kašika ulja
10 kašika mleka
12 kašika brašna
2 kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo

Za fil:

500 gr malina
8  kašika šećera
1 dcl vode
1 puding od malina
1 kašika gustina

Za šam:

4 belanca
8 kašika šećera
šaka seckanih oraha

Priprema:

Prvo napraviti fil.
U posudu staviti maline i šećer ( koristim zamrznute maline), prokuvati da se šećer istopi. Umutiti 1 dcl vode sa 1 pudingom od maline i 1 kašikom gustina, dodati u maline i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se hladi.
Umutiti 4 žumanca sa 10 kašika šećera, dodati ulje, mleko, brašno, kakao i prašak za pecivo. Dobro umutiti i masu staviti u pleh veličine 20 x 30 cm prethodno podmazan uljem i posut brašnom.
Peći na 180 stepeni 15 minuta.
Dok se kora peče umutiti 4 belanca sa 8 kašika šečera.
Posle 15 minuta pečenja pleh sa korom izvaditi iz rerne premazati sa prohladjenim malinama pa preko umućena belanca. Poravnjati belanca, malo viljužkom napraviti prugice i posuti sa 1 šakom seckanih oraha.
Vratiti u rernu i još peći 10- 15 minuta da šam od belanaca blago požuti.