Ima li šta lepše od mirisa i ukusa domaćeg hleba. Ovako je spremala moja baka, i sada kada ja spremim setim se detinjstva i mirisa domaćeg hleba tek ispečenog. Hleb je mekan kao pamuk.
Potrebno je:
4 čaše ( čaša od 2 dcl) brašna
2 čaše mlake vode
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli
Priprema:
U mlaku vodu staviti suvi kvasac i da stane 2- 3 minuta.
U drugu posudu staviti brašno sa soli. Dodati vodu sa kvascem. Izmešati dobro testo varjačom. Testo je leplkivo i treba da je tako. Pokriti i ostaviti da nadolazi da udvostruči količinu.
Kad nadodje izmešati varjačom i staviti u podmazan pleh ili tepsiju. Ostaviti da stoji 40 -45 minuta.
Peći na 180 stepeni 45 minuta dok hleb ne dobije zlatno braon boju. Izvaditi iz pleha staviti na rešetku i ohladiti.