Potrebno je:
2 srednje tikvice
Za ćufte:
300 gr mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
50 gr mlevenih ovsenih pahuljica ( mesto pahuljica može i prezla)
1 jaje
1/2 kašičice kurkume u prahu
1 kašiku seckanog peršuna
so, mleveni biber
Za sos:
2 dcl pavlake za kuvanje
1 dcl vode
1 kašika paradajz pirea
150 gr mozzarella sira
Priprema:
Tikvice oguliti prepoloviti i sredinu kašičicom izdubiti, blago posoliti i pobiberiti.
U posudu staviti mleveno meso, mlevenu sredinu od izdubljenih tikvica, sitno seckan crni i beli luk, 1 jaje, seckani peršun, kurkumu, mlevene ovsene pahuljice ili prezlu, so i mleveni biber. Dobro rukom izraditi da se masa sjedini.
Masom puniti izdubljene tikvice staviti u posudu za pečenje pouljenu i posutu prezlama.
Od preostale mase mlevenog mesa vlažnim rukama praviti ćufta i redjati pored tikvica.
Peći na 200 stepeni 30 minuta.
Za to vreme napraviti sos. U mutiti 1 kašiku paradajz pirea, sa 2 dcl pavlake za kuvanje i 1 dcl vode. Posle pečenja od 30 minuta preliti ovim tikvice i ćufte, po vrhu izrendati sir i peći još 10 - 15 minuta. Pečene posuti seckanim peršunom i po želji ljutom tucanom crvenom paprikom.