Super kolač osvežavajući, spoj čokolade i višanja.
Potrebno je:
250 gr čokolade
150 gr putera ili margarina
2,5 dcl mleka
6 jaja
200 gr šećera
200 gr brašna
30 gr kakaoa
1 prašak za pecivo
Za beli fil:
3 dcl mleka
100 gr šećera
1 jaje
1 kašika brašna
1 kašika gustina
400 ml slatke pavlake
Za voćni fil:
500 gr višanja
5 kašika šećera
3 kašike gustina
300 ml slatke pavlake
Priprema:
U posudu staviti 250 gr čokolade, 150 gr putera i 2,5 dcl mleka, kuvati da se čokolada i puter istopi. Ostaviti da se ohladi.
Umutiti 6 jaja sa 200 gr šećera, dodati ohladjenu čokoladu, 200 gr brašna, 30 gr kakaoa i prašak za pecivo. Masu umutiti i ispeći 2 kore u kalupu veličine 20 x 35 cm. Peći na 180 stepeni 20 -25 minuta.
Beli fi: U posudu staviti da se kuva 2 dcl mleka i 100 gr šećera. Umutiti 1 jaje, 1 kašiku brašana, 1 kašiku gustina, 1 dcl mleka i dodati u kuvano mleko sa šećerom, kuvati dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi.
Umutiti 400 ml slatke pavlake i muteći dodati kašiku po kašiku hladnog fila.
Voćni fil: U posudu staviti 500 gr višanja bez koštica, dodati 5-6 kašika šećera, kuvati dok se šećer ne istopi i štapnim mikserom izmiksati, dodati 3 kašike gustina i još malo miksati da se gustin sjedini i da je bez grudvica.
Ovu masu kuvati doa se zgusne i ostaviti da se ohladi. Umutiti 300 ml slatke pavlake i muteći dodavati kašiku po kašiku hladnog fila od višanja.
Filovati kolač. Kora, preko ceo beli fil, druga kora i preko ove kore ceo fil od višanja.