недеља, 22. септембар 2019.

Čokoladne kocke sa višnjama








Potrebno je:

Za koru:

5 kašika džema od višanja ( može i neki drugi)
200 gr šećera
4 dcl  gazirane vode
300 gr brašna
1 kašika kakaoa
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika soka od limuna
200 gr keksa
1 dcl mleka za prelivanje pečene kore

Za fil od višanja:

700 gr višanja
10 kašika šećera
1 dcl vode
2 pudinga od vanile

Za glazuru:

100 gr čokolade
4 kašike ulja


Priprema:

U posudu staviti džem, šećer, gaziranu vodu, sodu bikarbonu kakao i  sok od limuna. Dobro umutiti mikserom, pa dodati 200 gr lomljenog keksa. Masu staviti u pleh veličine 20 x 30 cm, prethodno pouljen i posut brašnom. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Pečenu toplu koru preliti sa 1 dcl mleka.
Fil od višanja: U posudu staviti  700 gr višanja i 10 kašika šećera. Staviti na vatru da se kuva dok se šećer ne istopi, pa štapnim mikserom izblendirati. Vratiti na vatru pa dodati umuće puding sa vodom i kuvati dok se ne zgusne. Prohladiti i premazati koru. Ostaviti da se ohladi.
Istopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kolača.






















Pasulj salata za zimnicu







Potrebno je:

1,5 kg crvenog pasulja
4 lista lovora
1 kg crvenog luka
2 kg crvene paprike
2 kg paradajza
3 dcl ulja
1 glavica belog luka
1  veza peršuna
3-4 feferone
2 kašike soli
3 kašike šećera
1 kašika mlevenog zrna korijandera
1 dcl jabukovog sirćeta


Priprema:

Pasulj oprati naliti sa vodom i ostaviti da stoji preko noći.
Sutradan vodu odliti doliti novu i kuvati od kad provri 10 minuta. Odliti opet vodu doliti novu, dodati lovorov list i kuvati dok se ne skuva a zrna ostaju cela da se ne raspadnu. Kad se skuva ocediti od tečnosti.
Crveni luk iseći na kockice, papriku iseći na kockice. Paradajz oguliti i iseći.
Na ulju malo pržiti crveni luk pa dodati seckanu papriku, paradajz, beli luk protisnut na spavicu, seckani peršun, seckanu feferonu, 2 kašike soli, 3 kašike šećera. Kuvati 30 minuta uz povremeno mešanje. Dodati kuvan ocedjen pasulj, mleveni korijander i jabukovo sirće. Kuvati još 10 minuta i stavljati u zagrejane sterilisane tegle. Napunjene tegle dobro zatvoriti staviti u zagrejanu rernu na 100 stepeni. Grejati 10 minuta, rernu isključiti i ostaviti tegle u rerni dok se ne ohlade.
































Pita zeljanica sa integralnim pšeničnim brašnom







Potrebno je:

300 gr integralnog pšeničnog brašna
300 gr belog pšeničnog brašna
1 kašičica soli
3,5 dcl mlake vode

Za fil:

500 gr seckane, ocedjene od tečnosti blitve
250 gr sitnog sira
2 jaja
ulje za posipanje razvučenih kora

Priprema:

U posudu staviti obe vrste brašna i so. Dodavati malo po malo mlake vode i zamesiti testo. Testo dobro izraditi i podeliti na 4 dela.
Svaki deo testa razvaljati u krug od 10-15 cm, premazati uljem, pokriti providnom folijom i ostaviti da stane 1 sat.
Za to vreme napraviti fil. Blitvu oprati sitno iseckati posoliti, da stane 10-15 minuta i dobro rukama ocediti od tečnosti. Dodati sitni sir i jaja. Po potrebi dodati još soli.
Od odstajalog testa uzeti 1 krug staviti na stolnjak i vući u krug dok kora ne bude prozirna. Zadebljale krajeve kore odseći nožem. Razvučenu koru posuti uljem pa staviti 1/4 fila po celoj kori. Pomoću stolnjaka koru urolati uviti u krug pa u tepsiju obloženu papirom ili pouljenu.
Tako uraditi i sa preostala 3 kruga testa. Urolane kore stavljati okolo prethodne kore.
Peći na 180 stepeni oko 30 minuta.