понедељак, 15. децембар 2014.

Ćeške ili Keške




Ćeške ili Keške je staro jelo koje se i danas sprema za slave i  posebne prilike  u Jugozapadnom delu  Srbije kao poseban specijalitet.
Sama reč Ćeške je persijskog porekla i označava jelo od kokošijeg mesa, koje se prilikom kuvanja raspadne.
Ćeške je jelo od oljuštenog zrna ječma ( geršle), pilećeg  mesa i starog kajmaka.
Prilikom spremanja ovog jela, postoji par nepisanih pravila:
1. Keške se nikada ne soli dok ne bude kuvano
2. Keške kad je kuvano meša se  u jednom pravcu ( u pravcu kazaljke na satu), jer se tako najbolje stvore niti od kuvana mesa.
3. Keške se meša velikom varjačom ili pod starinski sa drvenom velikom oklagijom.
4. Keške je najukusnije kad se prelije istopljenim starim kajmakom.


Potrebno je:

1 kg pilećeg mesa
400 gr geršle ( oljušteno zrno ječma)
1 kašika masti
voda
so
stari kajmak

Priprema:

Dno lonca  i okolo premazati sa 1 kašikom masti. Staviti pileće meso.
Geršlu oprati i naliti vode i ostaviti da stoji 1 sat. Ocediti od vode i staviti okolo mesa. Naliti vode da bude 5 cm iznad mesa.
Kuvati od kad provri na tihoj vatri ( od mogućih podeoka 3 na 1) 3 sata. Paziti da suviše voda ne uvri, dodati malo vode  ne više od 2 dcl.
Posle 3 sata kuvanja, uzeti 1 veću drvenu varjaču i mešati u krug i posoliti po ukusu ( ja sam stavila 3 kašičice soli).
Za vreme mešanja kosti će se odvajati na vrh,  koje vadimo van lonca. Mešati dok se sve dobro ne sjedini i kosti ne izdvoje i uklone  iz jela.
Servirati toplo, preliveno otopljenim starim kajmakom.