четвртак, 19. март 2015.

Sočne krmenadle iz rerne




Sočne i ukusne.

Potrebno je:

6 krmenadli
2 kašike ulja
2 kašike balsamico sirćeta
2 kašike smedjeg šećera
2 kašike paradajz soka
1/2 kašičice soli
5 kašika vode
prstohvat ruzmarina

Priprema:

Rernu zagrejati na 180 stepeni.
U činiju pomešati ulje, sirće, smedji šećer, paradajz sok, so, vodu i ruzmarin.
Krmenadle poredjati u pleh. Polovinom smese premazati krmenadle, okrenuti na drugu stranu i premazati ih sa drugom polovinom smese.
Prekriti folijom i peći 30 minuta, skinuti foliju, prevrnuti krmenadle  i peći još 30 minuta.













Prhke kiflice sa nutelom





Potrebno je:

200 gr masti
3 kašike šećera
200 gr kisele pavlake
1 jaje
1/2 kesice praška za pecivo
500 gr brašna
Nutela ili eurokrem
200 gr šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Umutiti mast sa šećerom dodati 1  jaje , kiselu pavlaku, brašno i prašak za pecivo.
Zamesiti testo uviti u foliju i ostaviti da stane 1 sat na hladnom mestu.
Odstajalo testo podeliti na 4 dela, svaki deo razvaljati veličine tanjira podeliti krug na 8 trouglova, staviti na kraj 1 kašičicu nutele i uviti u kiflicu.
Kiflice staviti na pleh obložen papirom i peći na 180 stepeni  20 - 25 minuta. Tople kiflice uvaljati u šećer u prahu u koji smo dodali 1 vanilin šećer.







Šareni cvet pogača





Potrebno je:

2 dcl vode
2 dcl mleka
25 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 jaje
1 kašičica soli
1/2 dcl ulja
1 kesica praška za pecivo
850 gr brašna

50 gr istopljenog putera ili margarina
semenke lana

Za premazivanje pogače:

1 jaje
1 kašika ulja
1 kašika mleka

Priprema:

U mlaku vodu i mleko dodati kvasac i šećer, da stane 5-6 minuta pa dodati 1 jaje, ulje, so, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti testo izraditi i ostaviti da nadolazi.
Kalup sa obručem prečnika 28 cm dno i stranice namazati sa puterom ili margarinom.
Testo kad nadodje izraditi ga i odvojiti 5 loptica od 50 gr i 1 lopticu od 100 gr.
Preostalo testo podeliti na 5  delova. Svaki deo oblikovati u lopticu uvaljati u rastopljen puter pa u semenke lana. Pet delova testa od 50 gr razvaljati u krug narezati nožem rastegnuti da izgleda kao mreža i obložiti lopticu sa lanom, višak mreže odseći a krajeve podvući pod lopticu.
Tako svih 5 loptica staviti u kalup.
Deo testa od 100 gr ranije koje smo ostavili i testo koje smo isekli od viška mreže za loptice uvaljati, odvojiti malo testa od koje napravimo mrežu a od ostatka oblikovati lopticu uvaljati u rastopljeni puter pa u lan i preko staviti napravljenu mrežicu od testa i staviti na sredinu pogače.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka, premazati pogaču ostaviti da stane 30 - 40 minuta.
 Umutiti 1 belance premazati pogaču i peći na 170 stepeni 40 minuta.