субота, 24. октобар 2020.

Baklava - rolnice sa jabukama i orasima

 





Potrebno je:


500 gr kora za baklavu


Za premazivanje kora:


200 gr putera

50 ml ulja


Za fil:


5 jaja

5 kašika šećera

5 kašika brašna

300 gr mlevenih oraha

100 gr mlevenog keksa

1/2 kesice praška za pecivo

1 kg rendanih kiselih jabuka


Za sirup:


800 gr šećera

9 dcl vode

1/2 limuna


Priprema:


Prvo skuvati sirup. U posudu staviti 800 gr šećera i 9 dcl vode. Kuvati od kad provri 10 minuta. Pred kraj kuvanja dodati sok od 1/2 limuna. Skinuti sa vatre i ostaviti da se sirup ohladi.

Jabuke oguliti izrendati i ocediti od tečnosti da ocedjenih jabuka bude 1 kg.

Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera, dodati 5 žumanca i 5 kašika brašna. Dobro umutiti pa dodati 300 gr mlevenih oraha, 100 gr mlevenog keksa, prašak za pecivo i rendane, ocedjene od tečnosti jabuke. Sve dobro izmešati varjačom. Masa je gušća koju podelimo na 7 delova ( imaćemo 7 rolnica).

Puter i ulje grejati dok se puter ne istopi.

U pakovanju kora kod mene ima 21 komad. U svaku rolnicu idu 3 kore ako su vam kore deblje stavite 2 kore u rolnicu.

Uzeti1 koru premazati mešavinom putera i ulja preko staviti 2 koru premazati je pa 3 koru premazati. Uz kraj treće kore staviti deo fila od jabuka i oraha pa urolati u rolnicu i staviti u podmazan pleh.

Tako uraditi i sa ostalim korama i filom. Dobije se 7 rolnica koje isečemo na koso i premažem preostalom mešavinom putera i ulja.

Peći na 180 stepeni 40 - 45 minuta. Pečenu toplu baklavu preliti hladnim sirupom i ostaviti da se ohladi i upije sirup.

























































Čarobni kupus

 




Potrebno je:


10 gr kupusa
2 kg šargarepe
2 veze peršuna
5 glavica belog luka
1 litar ulja
1 litar sirćeta sa 9% sirćetne kiseline
10 ravnih kašika soli
30 ravnih kašika šećera
1 kesica od 10 gr vinobrana


Priprema:


Kupus iseći na veće kocke, šargarepu očistiti i izrendati, peršun sitno iseckati, beli luk oguliti i sitno iseckati.
U posudu  staviti rendanu šargarepu, seckani beli luk, seckani peršun, sirće, ulje, šećer, so i vinobran.
dobro izmešati da se šećer i so istope.
U veću posudu redjati red kupusa i posuti sa mešavinom  od šargarepe, ulja, sirćeta, belog luka, peršuna, soli, šećera i vinobrana.
Tako redjati naizmenično dok se sve ne utroši. Na kraju da bude mešavina sa šargarepom. Opteretiti nečim i ostaviti da stoji preko noći.
Sutradan povrće redjati u veće tegle, na vrhu pritisnuti plastičnim pritiskačima, naliti sa tečnosti iz povrća da ogrezne i zatvoriti zatvaračima.
Od ove količine povrća izadje 2 tegle od 4,5 kg i 2 tegle od 2 kg.
ostaviti da stane 7 dana pa koristiti.





















Cvekla u tegli

 






Potrebno je:

3 kg cvekle
300 gr šećera
75 gr soli
5 dcl vinskog sirćeta
1,5 litar vode


Priprema:

Cveklu oprati, oguliti i iseći na listiće.
Staviti u posudu dodati, šećer, so,sirće i vodu.
Kuvati poklopljeno dok cvekla ne omekša po vašoj želji mekša ili tvrdja.
Kuvanu cveklu toplu stavljati u sterilisane tegle. kad tegle napunimo sa cveklom preliti ih tečnosti iz cvekle. Zatvoriti zatvaračima. rernu zagrejati na 100 stepeni, staviti zatvorene tegle grejati 5 minuta, isključiti rernu i ostaviti u njoj da se ohlade tegle.