Odlične pitice od celog zrna brašna. Idealne za doručak, naročito za one koji su na Hrono režimu ishrane. Od ove količine testa izadje 4 pitice prečnika 20 cm.
Potrebno:
100 gr raženog brašna
100 gr ječmenog brašna
100 gr ovsenog brašna
100 ge heljdinog brašna
2 dcl gazirane vode
1 kesica praška za pecivo
morska so
Za punjenje:
200 gr sitnog sira
4-5 kašika sveže seckana peršuna
Za prženje:
4 kašičice masti
Priprema:
U posudu staviti raženo, ječmeno, ovseno i heljdino brašno. Dodati so, prašak za pecivo i gaziranu vodu. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da stane 15 minuta.
Za to vreme napraviti punjenje. U sir dodati seckani peršun i dobro izmešati, po potrebi dodati so.
Odstajalo testo podeliti na 4 dela. Oklagijom deo testa razvaljati u ploču prečnika 28 cm ( radnu površinu posipati raženim brašnom prilikom valjanja), premazati sirom pomešanim sa peršunom, urolati pa saviti u krug.
Prvo malo rukom pažljivo istanjiti da ne iscuri punjenje posuti sa malo raženog brašna i oklagijom razvaljati prečnika 20 cm.
U tiganj staviti 1 kašičicu masti da se zagreje, staviti piticu i peći sa jedne strane 4-5 minuta, prevrnuti i peći sa druge strane 4-5 minuta. Tako uraditi i sa ostala 3 dela testa, uvek dodavati po 1 kašičicu masti kada pržimo sledeću piticu. Pržiti na podeoku 2 od mogućih 3.