среда, 13. август 2014.

Pita sa sirom od gotovih kora i heljdinim brašnom





U mom kraju gde živim dosta se  koristi brašno od heljde. Ovo je jedan od recepata sa heljdinim brašnom, meni i mojima jako omiljen. 
Ovde  možete videti recept za Zapečene palačinke sa heljdinim brašnom. Ovde možete videti recept za Heljdopitu, specijalitet moga kraja. Ovde recept za Mafine sa heljdinim brašnom.


Potrebno je:

500 gr  debljih kora za pitu

Za premaz kora:

1 čaša ( čaša od 2 dcl) jogurta
1 čaša ulja
1 čaša gazirane vode
1 čaša heljdina brašna
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo

Za fil:

300 gr sira ( feta ili sitni sir)
3 kašike kisele pavlake
2 jaja

Za premazivanje pite:

3 kašike od fila
2 kašike ulja
3 kašike jogurta ili kisele pavlake
1 jaje

Priprema:

Uzeti deblje kore za pitu od pšenična brašna,  u pakovanju  od 500 gr bude 10 komada kora.
Napraviti premaz za kore. U posudu staviti, 1 čašu gazirane vode, ulja, jogurta, soli, heljdina brašna i prašak za pecivo. Umutiti da se sve sjedini.

Napraviti fil. U posudu staviti sir, kiselu pavlaku  i 2 jaja. Od ove mase odvojiti posebno 3 kašike ( to će  mo koristiti za premaz pite.
Uzeti 1 koru, premazati sa 4 kašike premaza, preko staviti drugu koru, premazati je sa 4 kašike premaza. Na kraj kora staviti 2 kašike fila od sira i naptaviti rolat ( ovaj put ovako stavim fil od sira a po nekad ga rasporedim po celoj površini kore pa urolam), staviti u pleh prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa preostalim korama i filom. Izadje 5 rolata sa po 2 filovane kore.
U odvojene 3 kašike fila od sira, staviti 2 kašike ulja, 2-3 kašike jogurta ili kisele pavlake. Umutiti i premazati rolate.
Peći na 180 stepeni 30 - 35 minuta. Prohladiti i seći.