Meni najomiljenija pogača.
Potrebno je:
2 dcl mleka
2 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli
2 kašike ulja
650 gr brašna
Za premazivanje:
100 gr maslaca
5 kašika ulja
Za punjenje:
250 gr sira ( sitni sir ili feta)
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
Priprema:
U mlaku vodu i mlako mleko staviti 1 kašiku šećera i 1 kašiku suva kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati 2 kašike ulja, so i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i ostaviti da nadolazi.
Za to vreme pripremiti punjenje za pogaču. Isitniti sir, dodati pavlaku i 1 jaje. Dobeo izmešati.
Posebno u posudi na tihoj vatri istopiti 100 gr maslaca i dodati 5 kašika ulja.
Testo kad nadodje izraditi ga i podeliti na 3 dela.
Jedan deo razvaljati u krug prečnika 35 cm, premazati sa 5 kašika mešavine maslaca i ulja i 1/3 fila od sira. Drugi deo testa razvaljati iste veličine kao prvi staviti na prvi premazani deo, pa premazati drugo testo sa maslacem i uljem i 2/3 fila.
Treću deo testa razvaljati staviti na drugi premazani deo, preko 3 kašike mešavine maslaca i ulja i 3/3 fila.
Tako složeno testo još rukama malo razvući da krug bude prečnika 50 cm. Krug testa presaviti sa jedne strane, pa sa druge strane i opet jedan i drugi kraj presaviti da se dodiruju ne preklapaju ( slično se savija kao lisnato testo).
Staviti u pleh veličine 20 x 30 cm prethodno obložen papirom. Još malo dlanovima istanjiti testo, premazati sa preostalom mešavinom maslaca i ulja, iseći na kocke i ostaviti da stoji 40 minuta.
Peći na 180 stepeni 35-40 minuta.