понедељак, 4. август 2014.

Lisnata pogača sa sirom




Meni najomiljenija pogača.

Potrebno je:

2 dcl mleka
2 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli
2 kašike ulja
650 gr brašna

Za premazivanje:

100 gr maslaca
5 kašika ulja

Za punjenje:

250 gr sira ( sitni sir ili feta)
1 jaje
1 kašika kisele pavlake

Priprema:

U mlaku vodu i mlako mleko staviti 1 kašiku šećera i 1 kašiku suva kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati 2 kašike ulja, so i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i ostaviti da nadolazi.
Za to vreme pripremiti punjenje za pogaču. Isitniti sir, dodati pavlaku i 1 jaje. Dobeo izmešati.
Posebno u posudi na tihoj vatri istopiti 100 gr maslaca i dodati 5 kašika ulja.
Testo kad nadodje izraditi ga i podeliti na 3 dela.
Jedan deo razvaljati u krug prečnika 35 cm, premazati sa 5 kašika mešavine maslaca i ulja i 1/3 fila od sira. Drugi deo testa razvaljati iste veličine kao prvi staviti na prvi premazani deo, pa premazati drugo testo sa maslacem i uljem i 2/3 fila.
Treću deo testa razvaljati staviti na drugi premazani deo, preko 3 kašike mešavine maslaca i ulja i 3/3 fila.
Tako složeno testo još rukama malo razvući da krug bude prečnika 50 cm. Krug testa presaviti sa jedne strane, pa sa druge strane i opet jedan i drugi kraj presaviti da se dodiruju ne preklapaju ( slično se savija kao lisnato testo).
Staviti u pleh veličine 20 x 30 cm prethodno obložen papirom. Još malo dlanovima istanjiti testo, premazati sa preostalom mešavinom maslaca i ulja, iseći na kocke i ostaviti da stoji 40 minuta.
Peći na 180 stepeni 35-40 minuta.
















Djul baklava





Potrebno je:

500 gr tankih kora za baklavu

 Za premazivanje kora:

1,5 dcl ulja
1 dcl vode

Za fil:

3 dcl vode
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 puding od vanile
150 gr mlevenih oraha
150 gr mlevena Plazma keksa
1 kašičica cimeta

Za sirup:

400 gr šećera
3 dcl vode
1/2 limuna

Priprema:

Prvo napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu, kuvati od kad provri 3 minuta. Skinuti sa vatre, dodati sok od 1/2 limuna i ostaviti sirup da se ohladi.

Napraviti fil. U posudu staviti 2 dcl vode, 2 kašike šećera i 1 vanilu  da provri. Umutiti 1 puding od vanile sa 1 dcl vode, dodati u vodu i šećer,  kuvati dok se ne zgusne. Kad se prohladi, dodati 150 gr mlevenih oraha, 150 gr mlevena Plazma keksa, 1 kašičicu cimeta.
U posudu staviti 1,5 dcl ulja i 1 dcl vode da provri.
Kore trebaju da su tanke. Podeliti na 3 dela ( kod mene su bile jako tanke tako da sam u pakovanju od 500 gr imala 30 tankih korica, tako da u jednom rolatu imam 10 kora). Možete imati i manji broj kora samo ih treba podeliti na 3 dela da dobijemo 3 rolata.
Svaku koru od 1 dela premazati kuvarskom četkom  mešavinom ulja i vode. Kad se premaže zadnja kora, uzduž na jednom kraju staviti 1/3 fila širine 3 cm od kraja. Sve skupa urolati da se napravi rolat. Tako uraditi i sa preostalim korama i filom. Dobiju se 3 rolata.
Ostaviti da stanu u zamrzivaču 30 minuta, seći parčiće širine 3 cm, redjati na podmazan pleh stranom gde je sečeno.
Peći na 180 stepeni 40 minuta.
Hladnim sirupom preliti toplu baklavu i ostaviti da baklava upije sirup.
Ako vam se svidjaju moji recepti, pratite me na FACEBOOK stranici