Pečeni krompir sam spremala na bezbroj načina, ali ovaj je po kriterijumu rangiranja pri samom vrhu lestvice. Krompir ima hrskavu koricu, unutra je mekan, sočan sa mirisom začinskog bilja.
Potrebno je:
Krompir ( 8 komada srednje veličine)
so
mleveni biber
2 kašike maslinova ulja( može i suncokretovo)
Za prelivanje krompira:
Grančica svežeg ruzmarina
1 kašika seckana bosiljka
1 kašika sirćeta od jabuka
1 kašika maslinova ulja ( može i suncokretovo)
2-3 čena bela luka
prstohvat tucane crvene paprike
Priprema:
Krompir oguliti i ceo kuvati u vodi, od kad proključa kuvati 8 minuta. Dobro ocediti. Krompir dok se cedi, rernu uključiti da se greje na 200 stepeni.
U posudu gde ćemo peći krompir staviti 2 kašike maslinova ulja ( može i suncokretovo ulje), zagrejati dobro posudu sa uljem.
Ocedjen krompir posoliti i staviti mlevena bibera.
Izvaditi zagrejanu posudu sa uljem, dodati krompir i promešati da se krompir obloži sa uljem. Staviti u rernu i peći 30 minuta.
Za to vreme dok se peče krompir napraviti preliv i ostaviti da stane.
U posudu staviti seckanu grančicu svežeg ruzmarina, seckanu 1 kašiku svežeg bosiljka,
1 kašika sirćeta od jabuka, 1 kašiku maslinova ulja, 2-3 čena bela luka izgnječenog spravicom za beli luk i prstohvat tucane crvene paprike.
Ovo izmešati i da stane dok se krompir peče.
Posle 30 minuta pečenja krompir izvaditi i spravicom za gnječenje krompira, pritisnuti svaki krompir da se malo zdrobi.
Umućenim prelivom preliti krompir, vratiti u rernu i još peći 20 - 25 minuta da dobije zlatno braon boju.