среда, 1. октобар 2014.

Marmelada od šipuraka

Ovo je najukusnija marmelada, koju ne propustim da napravim svake godine. Oko ove marmelade ima posla ali krajnji rezultat je fantastičan. Godinama je pravim, tako sam iskustvom dobila način na koji je najlakše pasirati skuvane šipurke. Od ove količine šipuraka dobije se 8  tegli od  700 ml.

Potrebno je:

8 kg šipuraka
3 kg šećera

Priprema:

Za ovu ukusnu marmeladu koristim spravu za pasiranje koju imam godinama i služi mi još za pasiranje voća  i  paradajza.

 Ovo sito koristim za cedjenje mase posle pasiranja kroz spravu.


Šipurke oprati, ostraniti im crne kapice i repić, staviti u lonac dodati vode  da bude 5 cm iznad plodova.
Kuvati 2 sata, dolivati vode da bude uvek 5 cm iznad plodova.
Skinuti lonac sa vatre i odmah malo po malo vaditi  kuvane šipurke zajedno sa vodom u kojem se kuvali i spravicom za gnječenje krompira ( onom kad pravimo pire krompir), izgnječiti kuvane šipurke. Dobićemo kašu koju treba ispasirati.
Spravu za pasiranje staviti na posudu dodavati malo po malo kaše od šipuraka i pasirati. Kada sve ispasiramo, dobijemo tečnost u kojoj ima iglica i njih treba ostraniti.
Deo ispasirane mase staviti u plastično sito, i velikom kašikom  mešati u krug da masa prodje a iglice ostanu na situ. Svaki put kada procedimo deo mase sito oprati, pa dodati drugi deo mase i cediti. Kada sve procedimo kroz sito, još jednom procedimo na sito da ne bi slučajno ostala koja iglica. Sada masa brže prolazi jer nema iglica.Sve ovo raditi dok je masa topla jer se lakše pasira i cedi.
Od 8 kg šipuraka dobila sam 5 litara pasirane mase.
Masu staviti u širu šerpu ( brže se kuva), dodati 3 kg šećera i kuvati na jačoj vatri  uz stalno mešanje 45 minuta.
Tegle oprati, držati 30 minuta u zagrejanoj rerni na 100 stepeni.
Kuvanu marmeladu toplu staviti u tegle, zatvoriti i prevrnuti teglu na zatvarač, držati 15 minuta i ponovo vratiti u prvobitno stanje, pokriti stolnjakom i ostaviti da se ohladi.
Ako vam se svidjaju moji recepti, pratite me na FACEBOOK  stranici 

Odlično za doručak  sa  Domaćim integralnim hlebom