четвртак, 18. децембар 2014.

Posna čorba od sočiva




Super čorba za vreme posta.

Potrebno je:

200 gr sočiva
1 glavica crnog  luka
1 čeno belog luka
1 veća šargarepa
50 gr korena celera
50 gr korena pešuna
50 gr korena paškanata
2 krompira
4 dcl soka od paradajza
1 list lovora
so
mleveni biber
3 kašike ulja
1 kašičica cevene mlevene paprike
8 dcl vode

Priprema:

Sočivo dobro oprati naliti vode i kuvati 10 minuta pa ocediti od vode.
Na ulje staviti sitno ceckan beli i crni luk, pržiti da luk dobije staklast izgled, dodati šargarepu seckanu na kolutiće, celer, koren peršuna i paškanata na kocke, sočivo, krompir seckan na kocke,  sve izmešati da se masa sjedini, dodati mlevenu papriku,  so, list lovora  i mleveni biber.
Sve naliti sa 4 dcl soka od paradajza i 8 dcl vode.
Kuvati dok sočivo ne omekša oko 45 minuta. Po potrebi dolivati tople vode ako hoćemo da nam je čorba manje gusta.
Kad se skuva posuti sa seckanim peršunom.











Pohovani fileti oslića




Ovako pohovani fileti oslića uz prilog salata  od  krompira sa lukom,  su idealni  za vreme posta.

Potrebno je:

800 gr fileta od oslića

Smesa za pohovanje:

100 gr brašna
2 dcl piva
1/2  kašičice  kurkume u prahu
1/2 kašičice crvene mlevene paprike
so
mleveni biber
1/2 kašičice bela luka u prahu

Priprema:

Filete odlediti i dobro ocediti. Preliti ih sa sokom od 1/4 limuna i posoliti. Da stanu toliko dok ne napravimo smesu za pohovanje.
Umutiti 2 dcl piva, 100 gr brašna, so, mleveni biber, crvenu mlevenu papriku  i kurkumu u prahu. Smesa da je malo gušća nego za palačinke.
Filete prvo uvaljati u brašno pa u smesu i pržiti na zagrejanom ulju sa jedne i druge strane dok ne dobiju zlatno braon boju.
Staviti na papirni ubrus da upije suvišnu masnoću.