Super čorba za vreme posta.
Potrebno je:
200 gr sočiva
1 glavica crnog luka
1 čeno belog luka
1 veća šargarepa
50 gr korena celera
50 gr korena pešuna
50 gr korena paškanata
2 krompira
4 dcl soka od paradajza
1 list lovora
so
mleveni biber
3 kašike ulja
1 kašičica cevene mlevene paprike
8 dcl vode
Priprema:
Sočivo dobro oprati naliti vode i kuvati 10 minuta pa ocediti od vode.
Na ulje staviti sitno ceckan beli i crni luk, pržiti da luk dobije staklast izgled, dodati šargarepu seckanu na kolutiće, celer, koren peršuna i paškanata na kocke, sočivo, krompir seckan na kocke, sve izmešati da se masa sjedini, dodati mlevenu papriku, so, list lovora i mleveni biber.
Sve naliti sa 4 dcl soka od paradajza i 8 dcl vode.
Kuvati dok sočivo ne omekša oko 45 minuta. Po potrebi dolivati tople vode ako hoćemo da nam je čorba manje gusta.
Kad se skuva posuti sa seckanim peršunom.