Pileće ćufte u sosu i prilog Mirisni pečeni krompir
Potrebno je za ćufte:
500 gr bela pileća mesa
2 čena bela luka
1 šargarepa
1 jaje
1 kašika sitno seckana sveža pešuna
so, mleveni biber
1 kašičica kurkume u prahu
2-3 kašike griza
Sos:
400 gr šampinjona
1 glavica crna luka
1 čaša kisele pavlake
so, mleveni biber
seckani peršuna
po želji tucana crvena paprika
Priprema:
Dobro izmešati, mleveno pileće meso, mleveni beli luk, rendanu šargarepu, 1 jaje, seckani peršun. Dodati so, mleveni biber i kurkumu u prahu i griz.
Od mase praviti loptice valjati vlažnim rukama.
Loptice mesa staviti u kipuću vodu i kuvati 20 minuta.
U medjuvremenu šampinjone oprati iseći i staviti u vodu da se kuvaju 10 minuta. Dodati malo soli i 3 kašike sirćeta.
U posudi pržiti na malo ulja 1 glavicu sitno seckana luka. Kad se isprži dodati kuvane ocedjene od vode šampinjone.
Izmešati 1 kiselu pavlaku ( 180 gr) sa 2 dcl vode gde se barile ćufte, dodati malo soli, mlevena bibera i seckana peršuna. Dodati u šampinjone i izmešati. Kuvane ćufte izvaditi iz vode dodati u šampinjone izmešati. Ako je sos gust dodati još malo vode u kojem se kuvale ćufte.Po želji dodati tucanu crvenu papriku.