уторак, 13. мај 2014.

Pileće ćufte u sosu sa šampinjonima





Pileće ćufte u sosu  i prilog  Mirisni pečeni krompir

Potrebno je za ćufte:

500 gr bela pileća mesa
2 čena bela luka
1 šargarepa
1 jaje
1 kašika sitno seckana sveža pešuna
so, mleveni biber
1 kašičica kurkume u prahu
2-3 kašike griza

Sos:

400 gr šampinjona
1 glavica crna luka
1 čaša kisele pavlake
so, mleveni biber
seckani peršuna
po želji tucana crvena paprika

Priprema:

Dobro izmešati, mleveno pileće meso, mleveni beli luk, rendanu šargarepu, 1 jaje, seckani peršun. Dodati so, mleveni biber i kurkumu u prahu i griz.
Od mase praviti loptice valjati vlažnim rukama.





Loptice mesa staviti u kipuću vodu i kuvati 20 minuta.






U medjuvremenu šampinjone oprati iseći  i staviti u vodu da se kuvaju 10 minuta. Dodati malo soli i 3 kašike sirćeta.

U posudi pržiti na malo ulja 1 glavicu sitno seckana luka. Kad se isprži dodati kuvane ocedjene od vode šampinjone.
Izmešati 1 kiselu pavlaku ( 180 gr) sa 2 dcl vode gde se barile ćufte, dodati malo soli, mlevena bibera i seckana peršuna. Dodati u šampinjone i izmešati. Kuvane ćufte izvaditi iz vode dodati u šampinjone izmešati. Ako je sos gust  dodati još malo vode u kojem se kuvale ćufte.Po želji dodati tucanu crvenu papriku.






















Mirisni pečeni krompir





Ovako spremljen krompir je sočan i jako ukusan, kao prilog uz meso a može i kao samostalno jelo uz salatu.

Potrebno je:

1 kg krompira
3 čena bela luka
1,5  dcl vode
5 kašika  ulja
1 kašika origana
 sok od 1 limuna
1 kašičica kurkume u prahu
so, mleveni biber
1 kašika griza

Priprema:

Krompir oguliti i iseći na kriške.
U posudu izmešati: ulje, vodu, mleveni beli luk može i 1/2 kašičice bela luka u prahu), origano. sok od 1 limuna, kurkumu u prahu, so mleveni biber.



Krompir staviti  u posudu za pečenje, preliti sa pripremljenim prelivom, izmešati posuti sa 1 kašikom griza , opet izmešati.




Rernu zagrejati na 200 stepeni staviti krompir i peći dok ne dobije zlatno žutu boju.