четвртак, 1. децембар 2016.

Fine oblande sa kokosom i čokoladom





Raskošne oblande, nešto kao izmedju torte i kolača.

Potrebno je:

4 lista velike oblande
12 belanaca
400 gr šećera
200 gr kokosa

Za čokoladni fil:

200 ml slatke pavlake
200 gr crne čokolade
125 gr putera ili margarina

Za žuti fil:

12 žumanaca
100 gr šećera
1 dcl mleka
2 kašike gustina
200 gr bele čokolade
200 gr putera ili margarina
100 ml slatke pavlake

Za glazuru:

150 gr crne  čokolade
100 ml slatke pavlake
40 gr putera ili margarina

Priprema:

Umutiti 12 belanaca sa 400 gr šećera, dodati 200 gr kokosa.
Masu rasporediti na 4 lista veće oblande.
Peći  na prevrnutom plehu na 170 stepeni 15 minuta.
U posudu staviti 200 ml slatke pavlake, 200 gr crne čokolade i 125 gr putera ili margarina. Na tihoj vatri kuvati ( masa ne sme da provri), da se čokolada istopi. Prohladiti i premazati 3 pečene oblande.
Umutiti 12 žumanaca sa 100 gr šećera, dodati 1 dcl mleka, 2 kašike gustina i kuvati na pari da se masa zgusne pa dodati 200 gr bele čokolade da se istopi.
Ostaviti da se ohladi pa dodati 200 gr umućenog putera ili margarina i 100 ml umućene slatke pavlake.
Filovati listove oblandi.
Lista oblande sa čokoladnim prelivom, 1/4 žutog fila, list  oblande, 2/4 žutog fila, list oblande, 3/4 fila pa 4 list oblande okrenuti da pečeni deo od belanaca bude do fila a oblanda gore.
Opteretiti nečim teškim da se oblanda stegne, pa premazati 4/4 žutog fila.
U posudu staviti 200 gr crne čokolade, 100 ml slatke pavlake i 40 gr putera ili margarina.
Masu istopiti i preliti kolač.