петак, 18. јул 2014.

Piletina sa knedlama od krompira





Uz  sočnu dinstanu piletinu , super dodatak  knedle od krompira.

Potrebno je:

3 pileća bataka
3 pileća karabataka
a glavica crna luka
2 čena bela luka
1 šargarepa
3 kašike pirea od paradajza
so, ulje, mleveni biber
1/2 kašike crvene tucane paprike
1/2 kašičice karija
1 kašika seckana peršuna

Za knedle:

500 gr kuvana krompira
50 gr rendana sira
1 jaje
100 gr brašna
2 kašike griza
so

Priprema:

Na 1 kašiki ulja propržiti sa svih strana batake i karabatake. Dodati sitno seckna crni i beli  luk i šargarepu na kolutove. Pržiti 5 minuta pa dodati so  paradajz pire 4 dcl vode i kuvati na tihoj vatri 45 minuta. Na kraju kuvanja dodati mleveni biber, kari, tucanu papriku i seckani peršun. Kad se piletina skuva imaće u njoj tečnosti ali ne previše.

Dok se piletina dinsta napraviti knedle. Krompir skuvati u ljusci, oguliti i topao isitniti i umutiti  kao za pire. Kad se ohladi dodati 50 gr rendana sira, 1 jaje, 100 gr brašna i 2 kašike griza. Praviti knedle valjati ih vlažnim rukama da testo ne prijanja  za ruke.
U posudu staviti vodu koju malo posolimo. U provrelu vodu spuštati knedle, kuvati dok ne izdju na površunu. Kad izadju kuvati ih još 1-2 minuta. Vaditi knedle iz vode rešetkastom kašikom i spustati u dinstanu piletinu. Ne mešati samo posudu protresti par puta da se knedle oblože sa sosom iz piletine.














Kenedi torta






Ovo je jako ukusna, sočna torta. Recept sam dobila davno od prijateljice i od tada kada sam u dilemi koju tortu praviti, ona se uvek nadje u najužem izboru.

Potrebno je:

Za 2 kore od belanaca:

10 belanaca
400 gr šećera
200 gr  seckanih oraha
4 kašike prezle

Za tamnu koru:

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa

Preliv za tamnu koru:

3 dcl mleka
3  kašika šećera
100 gr čokolade

Za fil:

10 žumanaca
10 kašika šećera
200 gr maslaca

Za ukrašavanje:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl gazirane vode

Priprema:

Crna kora. Umutiti 5 belanaca, dodati 5 kašika šećera,dodati 5 žumanaca, 5 kašika brašna i 2 kašike kakaoa.
Masu staviti u tepsiju  prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom. Peći na 180 stepeni 15 minuta.
Kora od belanaca. Umutiti 5 belanaca sa 200 gr šećera da bude dobro čvrsto, dodati 100 gr seckanih oraha i 2 kašike prezle. Izmešati i masu staviti u tepsihu prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom. Peći koru na 160 stepeni 40 minuta.
Ispeći još jednu ovakvu koru.
Fil: Umutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera. Kuvati na pari dok se ne zgusne. Kad se ohladi dodati u 200 gr umućena maslaca i skupa dobro još umutiti.
Preliv za crnu koru: Mleko, šećer i čokoladu prokuvati da se čokolada istopi. Ostaviti da se ohladi.
Filovati tortu: Na tacnu staviti koru od belanaca, preko fil, crna kora. Preko crne kore staviti hladan preliv od čokolade i mleka. Sipati malo po malo, viljučkom bockati koru da preliv udje i koru. Preko fil, kora od belanaca, fil.
Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl gazirane vode i ukrasiti tortu.