Uz sočnu dinstanu piletinu , super dodatak knedle od krompira.
Potrebno je:
3 pileća bataka
3 pileća karabataka
a glavica crna luka
2 čena bela luka
1 šargarepa
3 kašike pirea od paradajza
so, ulje, mleveni biber
1/2 kašike crvene tucane paprike
1/2 kašičice karija
1 kašika seckana peršuna
Za knedle:
500 gr kuvana krompira
50 gr rendana sira
1 jaje
100 gr brašna
2 kašike griza
so
Priprema:
Na 1 kašiki ulja propržiti sa svih strana batake i karabatake. Dodati sitno seckna crni i beli luk i šargarepu na kolutove. Pržiti 5 minuta pa dodati so paradajz pire 4 dcl vode i kuvati na tihoj vatri 45 minuta. Na kraju kuvanja dodati mleveni biber, kari, tucanu papriku i seckani peršun. Kad se piletina skuva imaće u njoj tečnosti ali ne previše.
Dok se piletina dinsta napraviti knedle. Krompir skuvati u ljusci, oguliti i topao isitniti i umutiti kao za pire. Kad se ohladi dodati 50 gr rendana sira, 1 jaje, 100 gr brašna i 2 kašike griza. Praviti knedle valjati ih vlažnim rukama da testo ne prijanja za ruke.
U posudu staviti vodu koju malo posolimo. U provrelu vodu spuštati knedle, kuvati dok ne izdju na površunu. Kad izadju kuvati ih još 1-2 minuta. Vaditi knedle iz vode rešetkastom kašikom i spustati u dinstanu piletinu. Ne mešati samo posudu protresti par puta da se knedle oblože sa sosom iz piletine.