петак, 11. април 2014.

Božićna bajadera





 Potrebno je:

Za tamnu masu:

250 gr šećera
2 dcl vode
250 gr maslaca ili margarina
100 gr čokolade
400 gr mlevena keksa
200 gr pečena mlevena lešnika

Za svetlu masu:

300 gr šećera
1 dcl vode
200 gr mleka u prahu

Glazura od čokolade:

150 gr čokolade
6 kašika ulja

Tamna masa:    Na umerenoj vatri istopiti 250 g maslaca (može i margarina) sa 250 g šećera i 2 dl vode, dodati 100 g čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre pa dodati 400 g mlevena keksa i 200 g pečenih mlevenih lešnika.
Svetla masa:  Ukuvati dobro da bude jako gusto 300 g šećera i 1 dl vode. Posebno umutiti 125 g maslaca i 200 g mleka u prahu. U ovu smesu dodavati vruć kuvani sirup i dobro umutiti mikserom.
Tamnu masu  podeliti na 2 dela. Jedan deo razvaljati u pleh veličine 27x28 cm. Preko staviti celu svetlu masu od mleka u prahu , pa drugi deo tamne mase. (raditi  dok su tople mase). Kad se stegne staviti glazuru.
Istopiti 150 gr čokolade sa 6 kašika ulja i preliti kolač.
Ako vam se svidjaju moji recepti, posetite me na   FACEBOOKstranici.





















Mekike punjene sirom





 Potrebno je:

2 dcl mlake vode
20 gr svežeg  kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 dcl jogurta
4 kašike ulja
550 gr brašna

Za punjenje:

150 gr sira ( feta ili sitni sir)
1 jaje
ulje za prženje


U mlaku vodu staviti kvasac i šećer, da stane 5 minuta pa dodati, jogurt, ulje, so. Dodati brašno i zamesiti testo. Testo dobro izraditi i ostaviti da nadolazi.
Kad testo nadođe, kad udvostruči količinu premesiti ga i podeliti  na 10 delova.
Napraviti  punjenje za mekike: pomešati  sir i jaje.
Uzeti kuglicu testa razvaljati oklagijom da bude tanko, premazati  sa smesom od sira i jaja, preklopiti  kao lisnato testo ( vidi sliku ), opet malo pritisnuti  oklagijom da se malo razvalja.
Tako uradimo sa svim lopticama testa i ostaviti  15-20 minuta da stane, pa pržiti  na ulju sa jedne i druge strane.





Cigaret baklava





Potrebno je:

500 gr kora za baklavu
100 gr griza
200 gr mlevenih oraha
100 gr rendane čokolade
250 gr margarina 

Sirup:

500 gr šećera
2 dcl vode
1/2 limuna


Pomešati skupa griz, mlevene orahe i rendanu čokoladu.
Uzeti jednu koru presaviti je na pola i po kraju kore staviti izmešanu masu od griza, oraha i čokolade, uviti u rolat i staviti u pleh.
Tako uraditi sa svim korama.
Iseći rolnice na dužinu od 6 cm i  preliti sa istopljenim margarinom.  Peći baklavu  na 170 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.
Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom
.
Sirup: Šećer i vodu kuvati kad provri 5 minuta i pri kraju dodati kriške od 1/2 limuna. Ostaviti da se ohladi.







Božićne rolnice sa suvim šljivama





 Pozrebno je:

500 gr kora za baklavu
1/2 dcl ulja za premazivanje kora

Fil:

500 gr suvih šljiva
100 gr čokolade
200 gr mlevenih oraha

Sirup:

500 gr šećera
5 dcl vode
1/2 limuna


Pomešati skupa seckane suve šljive, mlevene orahe i rendanu čokoladu.
 Uzeti jednu koru premazati je četkom sa uljem, staviti preko drugu koru premazati uljem, staviti treću koru premazati uljem i na kraju kore staviti uzduž smesu od šljiva oraha i čokolade. Uviti u rolnicu i staviti u pleh prethodno premazan uljem.
 Tako uraditi i sa ostalim korama. Izadje 6 rolnica. Rolnice premazati uljem, iseći i peći na 170 stepeni dok ne dobiju zlatno žutu boju. 
U međuvremenu dok se peče napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu i kuvati 10 minuta od kad provri. Pred kraj kuvanja dodati kriške 1/2 limuna.
 Mlakim sirupom preliti vruće rolnice.






Kajsija štangle





 Potrebno je:

1/2 lista velike oblande

Za prvi sloj:

500 gr suvih kajsija
100 gr šećera u prahu

Za drugi sloj:

200 gr šećera
1 dcl vode
125 gr margarina ili maslaca
200 gr mlevena keksa
150 gr mlevenih oraha

Za treći sloj:

100 gr čokolade
1 kašičica margarina
2 kašike ulja

Za četvrti deo:

250 gr šećera u prahu
1 kašičica gustina
2 kašike vode
2 kašikesoka od limuna
1 kašika ulja
2-3 kapi crvene jestive boje


Suve kajsije samleti, dodati šećer u prahu, dobro rukom umesiti, da se sjedini i masu razvaljati na 1/2 lista veće oblande. Kada se masa valja, valjak vlažiti vodom da ne prijanja.

Drugi sloj: U posudi prokuvati šećer i vodu, toliko samo da se šećer istopi, dodati margarin da se istopi, skinuti sa vatre, dodati mleveni keks i mlevene orahe. Dobro izmešati i staviti preko sloja od kajsija.

Treći sloj: Na tihoj vatri istopiti čokoladu, margarin i ulje i preliti preko drugog sloja i ostaviti da se čokolada stegne.

Četvrti sloj: U posudu staviti šećer u prahu i gustin. Vodu i limunov sok staviti na vatru, da provri i vrelo dodati u šećer i mutiti varjačom, dodati 1 kašiku ulja i 2-3 kapi crvene boje, dobro izmešati i naneti preko čokolade. Ovaj sloj ravnati vlažnim širokim nožem.