среда, 22. октобар 2014.

Voćna salama





Ovo je jedan od posnih kolača


Potrebno je:

2 lista većih oblandi
250 gr šećera
2 dcl vode
125 gr margarina
1 kašika kakaoa
100 gr seckanih smokava
100 gr suva groždja
100 gr seckanih oraha
300 gr mlevena keksa
2 krem bananice ili par komada žele bonbona


Priprema:


U posudu staviti šećer, vodu i seckane suve smokve. Kuvati dok se šećer ne istopi pa dodati 1 kašiku kakaoa, skinuti sa vatre i umešati  suvo groždje, seckane orahe i mleveni keks.
Masu dobro izmešati i dok je topla rasporediti na 2 lista oblande, koje smo prethodno ovlažili izmedju 2 mokre kuhinjske krpe.
Na jedan kraj premazane oblande staviti 1 seckanu krem bananicu ( ili par seckanih žele bonbona), i  uviti u rolat Tako uraditi i sa drugom oblandom.
Kad se dobro ohladi seći na kolutiće.











Šuster pita





Ovo je posni kolač, sličan žerbo kockama ali se ipak  razlikuje.

Potrebno je:

2,5 dcl vode
2,5 dcl ulja
prstohvat soli
1 kašika suva kvasca
1 kašika šećera
1 prašak za pecivo
600 gr brašna

Za fil:

250 gr mlevenih oraha
250 gr šećera
500 gr džema od kajsija

Priprema:

U mlaku vodu staviti 1 kašiku šećera, 1 kašiku suva kvasca, da stane 2-3 minuta pa dodati prstohvat soli, ulje, prašak za pecivo i brašno.
Zamesiti testo, dobro izraditi i podeliti na 5 delova i ostaviti da stane 10 minuta.
Za to vreme pripremiti fil. Pomešati mlevene orahe i šećer i podeliti na 4 jednaka dela.
Uzeti jednu loptu testa razvaljati tanko veličine 20x30 cm, staviti u pouljen pleh isto toliko veličine kao razvučena kora. Premazati koru džemom ( ja sam ovaj put koristila džem od šljiva jer volim taj ukus), preko džema posuti 1 deo pomešanih oraha i šećera ( ukupno ima 4 dela). Preko staviti razvaljanu drugu koru, pa džem, pa mleveni orasi sa šećerom. Tako uraditi sa svim korama i filom. Zadnju koru ne premazivati.
Ostaviti složen kolač da stane 20-30 minuta, na par mesta izbockati testo štapićem za ražnjiće i peći na 170 stepeni 30 minuta.
Pečen kolač izvrnuti iz pleha na radnu površinu, donji deo da dodje gore i još vruć premazati džemom i posuti mlevenim orasima.
Kad se dobro ohladi seći.