субота, 20. децембар 2014.

Posne pitice





Idealne za vreme posta. Od ove količine testa izadje 4 pitice prečnika 17-18 cm.

Potrebno je:

2 dcl vode
1 kašika suvog kvasca
1 kašika ulja
1 kašičica soli
300 gr brašna + za izradu testa

Za punjenje:

200 gr kuvana rendana krompira
1/2 glavice crna luka
so
mlevenog  bibera

Priprema:

U mlaku vodu staviti kvasac, da stane 5 minuta pa dodati ulje, so i brašno.
Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Za to vreme napraviti punjenje. Iseckati sitno crni luk i pržiti na 1 kašiki ulja dok ne omekša, dodati 200 gr kuvana rendana krompira, soli i mlevena bibera.
Testo kad nadodje izraditi ga na pobrašnjenoj radnoj površini, podeliti na 4 dela. Svaki deo rastanjiti u manji krug na sredinu kruga staviti 1 kašiku smese za punjenje. Skupiti krajeve da u sredini dodje punjenje, ponovo razvaljati u krug veličine prečnika 17-18 cm.
U posudu za prženje staviti 1 kašiku ulja, kad se zagreje staviti krug testa i pržiti sa jedne strane oko 1,5 minut i sa druge strane 1.5 minut. Svaki put kad stavimo novi krug testa dodati po 1 kašiku ulja.





















Pasulj prebranac




Uglavnom se sprema na posnim slavama kao jedno od glavnih jela, za Badnje veče  i u vreme posta. Jednostavno recept koji ne može da omane.

Potrebno je:

500 gr krupnijeg belog pasulja
500 gr crnog luka
2 čena belog luka
1 list lovora
1 kašika mlevene crvene paprike
so
mleveni biber
2 dcl ulja

Priprema:

Pasulj oprati naliti vodom i ostaviti da stoji preko noći.
Sutradan ocediti pasulj, naliti sa  vodom i kuvati 10 minuta,baciti vodu, dobro oprati,  naliti sa hladnom vodom, dodati 1 kašičicu soli i 1 list lovora. Kuvati dok se ne skuva.
U posudu staviti ulje, sitno seckan crni luk i 5 kašika vode gde se pasulj kuvao. Pržiti dok  luk ne omekša i blago požuti. Skinuti sa vatre i dodati 1 kašiku mlevene crvene paprike i 2 čena bela luka protisnuta na presu.
U keramičku ili vatrostalnu posudu stavljati red pasulja ( vaditi rešetkastom kašikom), red prženog  luka, blago posoliti i pobiberiti.
Na kraju naliti vodom  gde se kuvao pasulj da ogrezne i peći na 200 stepeni  dok voda ne ispari i uhvati se korica.