недеља, 1. новембар 2015.

Hleb sa bundevom




Potrebno je:

500 gr bundeve
500 gr brašna
2 dcl vode
1 kašika suvog kvasca
1 kašičica šećera
2/3 kašičice soli
2 kašike ulja

Priprema:

Bundevu oguliti očistiti od unutrašnjeg dela iseći na kocke dodati vode i kuvati dok ne omekša ( paziti da se ne prekuva ). Ocediti od vode i isitniti je viljuškom i ostaviti da se ohladi.
U mlaku vodu dodati 1 kašičicu šećera, 1 kašiku suvog kvasca da stane 5 minuta pa dodati usitnjenu bundevu, so, ulje i brašno. Zamesiti testo da se ne lepi za ruke izraditi i ostaviti da nadolazi.
Nadošlo testo staviti na radnu površinu posutu brašnom izraditi razvaljati i uviti u rolnu ( rolnu dobro uvaljati u brašno), staviti u pleh prethodno obložen papirom.
Po vrhu nožem nareckati i ostaviti da stane 20 minuta i peći na 180 stepeni 30 -35 minuta.


















Kompot od bundeve



Sad je sezona bundeve, ko voli treba je iskoristiti na razne načine jer je jako zdrava.


Potrebno je:

1 kg bundeve
14 kašika šećera
1 litar vode
1 kesica vanilin šećera
1,5 dcl jabukovog sirćeta  sa 4% sirćetne kiseline
5 zrna karanfilića
1/4 kašičice cimeta
1/4 kašičice djumbira u prahu

Priprema:

Bundevu iseći očistiti unutrašnji deo sa semenkama i iseći na veće kocke.
U posudu staviti vodu, šećer, vanilu, sirće, karanfilić i kuvati. Kad provri dodati isečenu bundevu, poklopiti i kuvati 15-20 minuta da bundeva omekša paziti da se ne prekuva.
2-3 minuta pred kraj dodati cimet i djumbir u prahu, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.