уторак, 8. септембар 2015.

Pekmez od šljiva




Ima 30 godina kako ovako spremam pekmez od šljiva. Imam šljive iz svog voćnjaka, veliku  posuda za kuvanje, šporet na drva i snažne ruke za mešanje

Potrebno je:

20 kg šljiva
4 kg šećera
1 litar vinskog sirćeta sa 6% sirćetne kiseline
4 kesice vanilin šećera

Priprema:

Šljive oprati i očistiti od koštica staviti u posudu, posuti sa šećerom i sirćetom. Ostaviti da stane preko noći.
Sutradan kuvati  uz stalno mešanje oko 3 sata dok ne bude gusto( kada povučemo varjačom pekmez da se vidi dno posude). Na kraju kuvanja dodati vanilin šećer.
Topao pekmez stavljati u zagrejane tegle, zatvoriti metalnim zatvaračima, pokriti stolnjakom i ostaviti da se tako ohlade.












Kompot od šljiva sa vinskim sirćetom








Od ove količine šljiva  izadje 5 tegli od 800 ml.

Potrebno je:

2,5 kg
1 kg šećera
5 dcl vinskog sirćeta sa 6% sirćetne kiseline
5 zrna karanfilića
1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Šljive oprati i izbockati čačkalicom na par mesta i staviti u tegle.U svaku teglu staviti po 1 zrno karanfilića.
Šećer, vinsko sirće i vanilu kuvati dok se šećer ne istopi i naliti šljive. Zatvoriti tegle  metalnim zatvaračem, staviti u zagrejanu rernu na 100 stepeni grejati 30 minuta, isključiti rernu i ostaviti tegle da se u njoj ohlade.









Džem od kupina





Potrebno je:

1,5 kg kupina
500 gr šećera
sok od 2 limuna ( ili 1 kesica limuntosa od 10 gr)
2 kašičice  suvog ruzmarina

Priprema:

U posudu staviti očišćene, oprane kupine. Izgnječiti ih i dodati sok od 2 limuna ( ili limuntos), 500 gr šećera i 2 kašičice ruzmarina. Ostaviti u frižideru da stoji preko noći.
Sutradan staviti na vatru i kuvati 5 minuta.
Toplo ispasirati i ispasiranu masu kuvati 15-20 minuta. Topao džem sipati u zagrejane tegle i zatvoriti zatvaračem.











Sirup od kupina





Potrebno je:

3 kg kupina
2 litra vode
40 gr limuntosa
šećer

Priprema:

Kupine očistiti, oprati i dobro izgnječiti. Dodati limuntos izmešati i ostaviti na hladnom mestu 24 sata.
Posle stajanja kupine zagrejati i ispasirati (zagrejano voće se bolje pasira). Koliko dobijemo soka posle pasiranja, dodamo istu količinu šećera, izmešati i staviti na vatru, kuvati  5  minuta od kad provri. Za vreme kuvanja skidati penu.
Vruć sirup sipati u zagrejane flaše i zatvoriti.







Djuveč sa kobasicom i taranom




 Pečenjem kobasice puštaju svoje sokove koje se mešaju sa povrćem i testeninom i daju ovom jelu divan ukus i aromu i sočnost.

Potrebno je:

2 glavice crnog luka
2 crvene paprike
2 zelene paprike
2 žute paprike
4 veća paradajza
1 kašika mlevene crvene paprike
so, mleveni biber
1/2 kašičice suvog bosiljka
1/2  kašičice  kurkume u prahu
200 gr tarane
400 gr polutrajne kobacise
5 dcl vode

Priprema:

Luk iseckati na kockice, papriku iseckati na kockice, paradaju oguliti i iseckati na kockice.
Na 2 kašike ulja pržiti seckani luk i papriku da malo omekša, dodati seckani paradaj  i još 1 minut pržiti uz mešanje.
Dodati taranu, bosiljak, so, mleveni biber, kurkumu i mlevenu crvenu papriku. Masu staviti u posudu za pečenje.
Polutrajnu kobasicu oguliti iseći na krupnije komade i po vrhu zarezati, poredjati po povrću .Sve zaliti sa 5 dcl tople vode i peći na 200 stepeni 30 minuta.