уторак, 31. март 2020.

Baklava sa domaćim korama







Za kore:

2 jaja
1 šoljica (šoljica od 1 dcl) ulja
1 šoljica jogurta
1 šoljica mleka
1 kašika sirćeta
1 prašak za pecivo
4 čaše (čaša od 2 dcl) brašna

Za premazivanje:

150 gr maslaca
50 ml ulja

Za filovanje kora:

300 gr mlevenih oraha

Za sirup:

4,5 čaše (čaša od 2 dcl) šećera
5 čaša vode
1/2 limuna


Priprema:


Od sastojaka za testo zamesiti testo izraditi podeliti na 4 dela i svaki deo na 10 kuglica tako imamo ukupno 40 kuglica. Prekriti providnom folijom i da stanu 10 minuta.
Uzeti 10 kuglica razvaljati veličine tacne šoljice. Staviti 1 na drugu obilato posutipati gustinom. Razvaljati tanko, posipati gustinom kad valjano. Kad se tanko razvaljati uzeti tepsiju prečnik 32 cm staviti na izvaljanu koru iseći krug veličine tepsije. Krug testa staviti u tepsiju preko poredjati testo ostalo van isrčenog kruga. Posuti sa 1/3 mlevenih oraha. Uzeti sledećih 10 kuglica testa na isti način razvaljati iseći staviti u tepsiju pa posuti sa 2/3 mlevenih oraha. Tako uraditi i sa preostalim testom i orasima. Imamo 4 reda razvaljanih kora i 3 reda mlevenih oraha. Složenu baklavu iseći. Rastopiti maslac i ulje preliti baklavu još malo nožem prevući preko rezova da udje maslac. Peći na 170 stepeni oko 45 minuta.
Sirup:

U posudu staviti šećer i vodu kuvati 15 minuta pred kraj dodati sok od limuna.
Mlakim filom preliti toplu baklavu. Prelivati tako što sirup uzimati kutlačom i sipati kutlaču po kutlaču.