Ovo je omiljena torta moje ćerke i pravim je svake godine za njen rodjendan. Ovo nije klasičan recept španskog vetra, već moja verzija koju sam godinama po malo menjala i došla do ovog načina pripreme, koji više ne menjam. Kremasta torta sa sušenim koricama od belanaca.
Potrebno je:
Za kore:
12 belanaca
600 gr šećera
3 kašike soka od limuna
Za fil:
12 žumanaca
200 gr šećera
2 pudinga od vanile
5 kašika gustina
1 litar mleka
250 gr margarina
125 gr maslaca
200 gr pečenih mlevenih lešnika
100 gr crne čokolade
Za fil drugi:
200 gr šlag krema u prahu
3 dcl mleka
Za ukrašavanje:
200 gr šlag krema u prahu
3 dcl gazirane vode
Priprema:
Umutiti 4 belanca sa 200 gr šećera i 1 kašikom soka od limuna. Dobro umutiti.
Masu staviti u pleh veličine 25x35, prethodno obložen papirom. Rernu ugrejati na 200 stepeni, staviti pleh sa umućenim belancima i tada smanjiti temperaturu na 120 stepeni i sušiti 1 sat.Tako napraviti još 2 kore.
Napraviti fil:
Umutiti 12 žumanaca sa 200 gr šećera, dodati 2 pudinga, 5 kašika gustina i malo mleka od 1 litra. Preostalo mleko od 1 litra staviti na vatru da se zagreje, dodati smesu od umućenih žumanaca i kuvati. Kad se skuva i ohladi dodati prethodno umućen margarin i maslac.
Fil podeliti na 2 dela, u jedan deo dodati 200 gr mlevenih lešnika a u drugi deo 100 gr istopljene čokolade.
Napraviti fil 2:
Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl mleka.
Filovati tortu:
Kora, fil sa čokoladom, fil sa lešnikom, fil drugi, kora, fil sa čokoladom, fil sa lešnikom, fil drugi, kora, fil sa čokoladom, fil sa lešnikom, fil.
Umutiti 200 gr šlag krema sa 3 dcl gazirane vode, i ukrasiti tortu.