недеља, 6. март 2022.

ČAROBNA POSNA PITA SA MAKOM







Potrebno je:

Za kore:

250 ml toplog čaja od kamilice
3 kašike šećera
1 kašika suvog kvasca
1/2 kesice praška za pecivo
2 prstohvat soli
malo rendane korice limuna
1 kesica vanile
550 gr brašna

Za fil:

300 gr mlevenog maka
5 kašika šećera
3 kašike domaće džema od šljiva
malo vruće vode

Za premazivanje pite:

džem od kajsije
mleveni orasi

Priprema:

Skuvati čaj od kamilice i kad bude mlak dodati 3 kašike šećera i 1 kašiku suvog kvasca. Ostaviti da stane 5 minuta pa dodati 1 vanilu, malo rendane korice limuna, 2 prstohvat soli, 150 ml ulja i brašno u koje smo stavili 1/2 kesice praška za pecivo.
Zamesiti testo i ostaviti da stane 30 minuta. Za to vreme napraviti fil.
U posudu staviti 300 gr mlevenog maka, 5 kašika šećera, 3 kašike džema od šljiva. Dodavati po malo vruće vode mešajući. Ne preterate sa vodom toliko da masa ne bude retka već da se lepo maže.
Odstajalo testo podeliti na 3 dela.
Kalup za pečenje veličine 20x30 cm podmazati uljem i posuti brašnom. Jedan deo testa razvaljati veličine kalupa staviti u kalup preko 1/2 fila, pa drugo razvaljano testo, 2/2 fila i preko 3 razvaljano testo.
Ostaviti pitu da stane 30 minuta i peći na 180 stepeni 30 minuta. Pečenu pitu izvrnuti na tacnu još toplu premazati sa džemom od kajsija i posuti mlevenim orasima.













































ČOKOLADNI LEDENI VETAR

 



Potrebno je:

Za kore:

8 belanaca

400 gr šećera

1 kašika sirćeta


Za prvi fil:

200 ml slatke pavlake

200 gr čokolade


Za drugi fil:

500 ml mleka

8 žumanaca

100 gr šećera

2 vanile

2 pudinga od vanile

200 gr putera ili margarina


Za treći fil:

200 ml slatke pavlake


Za ukrašavanje:

200 ml slatke pavlake


Priptema:


Umutiti 8 belanaca, dodati kašiku po kašiku šećera neprekidno muteći mikserom. Mutiti oko 10 minuta da se šećer istopi. Pred kraj mućenja dodati 1 kašiku sirćeta i mutiti 2-3 minuta. Masu staviti u pleh veličine 39 x34 cm prethodno obložen papirom.

Rernu zagrejati na 150 stepeni staviti pleh sa belancima smanjiti na 100 stepeni i srušiti 1,5 sat. Ostaviti u rerni da se ohladi.

Koru preseći na 3 dela.

U posudu staviti 200 ml slatke pavlake i 200 gr čokolade isečene na kockice. Staviti na tihu vatru i mutiti dok se čokolada ne istopi ( masa ne sme da provri). Izmešati dobro i ostaviti da se prohladi. Kad se prohladi preliti preko sve 3 korice i ostaviti da se fil ohladi i stegne.

Umutiti 8 žumanca sa 100 gr šećera, 2 pudinga od vanile, 2 vanile, 2 DCL mleka. Ovo dodati u 3 dcl toplog mleka i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Umutiti 200 gr putera i dodavati kašiku po kašiku hladnog fila muteći mikserom. Umutiti 200 ml slatke pavlake za treći fil.

Filovati korice.

Kora prelivena čokoladom, žuti fil, fil od slatke pavlake, 2 kora prelivena čokoladom, žuti fil, fil od slatke pavlake 3 kora prelivena čokoladom, žuti fil.

Umutiti 200 ml slatke pavlake i ukrasiti tortu.