уторак, 24. март 2015.

Domaće lešnik karamele




Kolač fantastičnog ukusa.

Potrebno je:

Za sloj 1:

200 gr karamel kreme ( dulce de leche)
200 gr čokolade
20 gr putera ili margarina
100 gr pečenih mlevenih lešnika

Za sloj 2:

250 gr karamel kreme
230 gr putera ili margarina
200 gr mlevenog keksa

Priprema:

Prvo napraviti  Domaći karamel - dulce de leche.
Sloj 1: U posudu staviti 200 gr karamel kreme i 200 gr čokolade izlomljene na kockice i mešajući  na tihoj vatri otopiti, skinuti sa vatre i dodati pečeni mleveni lešnik.
Toplu masu staviti u kalup veličine 25 x 20 cm
Sloj 2: U posudu staviti 250 gr karamel  i 230 gr putera ili margarina, mešajući istopiti na tihoj vatri, skinuti sa vatre i dodati 200 gr mlevenog keksa.
Toplu masu izliti na prvi sloj poravnjati i ostaviti da se dobro ohladi. Seći na štanglice ili kockice.















Domaći karamel - dulce de leche





Potrebno je:

1 litar mleka
350 gr šećera
1 dcl vode
1 vanilin šećer
1 kašičica sode bikarbone

Priprema:

U dublju  posudu staviti 350 gr šećera, dodati 1 dcl vode, dobro izmešati, kuvati da se šećer istopi i bude gust,
Dodati 1 litar mleka, 1 kesicu vanilin šećera, 1 kašičicu sode bikarbone. Kada dodamo sodu bikarbonu paziti da masa ne pokipi jer masa peni kada dodamo sodu bikarbonu. Mešati 3-4 minuta da se masa slegne i kuvati. Na početku kuvanja redje mešati ali kako masa bude gušća češće mešati, pri kraju kuvanja stalno mešati da masa ne zagori a da bude gusta.
Dužina kuvanja zavisi od jačine vatre. Ja sam kuvala 1 sat i 10 minuta na podeoku 2 od mogućih 3 na početku kuvanja povremeno mešanje  a na kraju uz stalno mešanje. Kada kuvam na podeoku 1,5 od mogućih 3 kuvam skoro duplo više uz retko mešanje sem pri kraju kuvanja uz stalno mešanje. Dobićemo gusti karamel, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Dobićemo 500 gr karamel krema.
U frižideru može da stoji 10 dana.