среда, 4. децембар 2024.

KINDER TORTA

 




Za koru:

7 belanaca
16 kašika šećera
1 kašika soka od limuna
1 kašika gustina
100 gr seckanih oraha

Za fil:

1 litar mleka
7 žumanaca
15 kašika šećera
4 pudinga od vanile
250 gr putera ili margarina
150 gr čokolade

Potrebno još:

300 gr plazma keksa
300 gr piškota
300 gr eurokrema
3 dcl soka od narandže
180 gr šlag krema od čokolade

Priprema:

Umutiti 7 belanaca sa 16 kašika šećera. Mutiti dok se šećer ne istopi. Dodati sok od limuna i mutiti još par minuta. Na kraju dodati 1 kašiku gustina i izmešati. Na pleh dimenzija 25x35 cm obložiti papirom. Na papir staviti 100 gr seckanih oraha. Preko staviti masu od belanaca. Peći na 100 stepeni 2 sata. Pečenu koru staviti na tacnu da orasi dodju gore.

Staviti da se greje 8 dcl mleka. Umutiti 7 žumanaca sa 15 kašika šećera, dodati 4 pudinga od vanile i 2 dcl mleka. Dodati u zagrejano mleko kuvati dok se ne zgusne. Ohladiti i dodati 250 gr putera ili margarina. Fil podeliti na 2 dela u jedan deo dodati 150 gr istopljene čokolade. Drugi deo ostaje isti.
Pečenu koru premazati sa 300 gr zagrejanog eurokrema. Preko staviti žuti fil. Preko fila poredjati 300 gr plazme potapanje u sok od narandže. Preko plazme staviti fil od čokolade pa preko poredjati red piškota potapa u sok od narandže.

Umutiti šlag od čokolade prema upustvu na kesici i premazati tortu odozgo i sa strane. Koristim C šlag 180 gr od čokolade.























DOMAĆI KEKS NA MAŠINI

 




Potrebno je:

400 gr masti ili margarina za mazanje
250 gr šećera
2 kesice vanile
2 jaja
1 limun
1 šoljica (šoljica od 1 dcl) mleka
100 gr gustina
900 gr brašna
1 prašak za pecivo

Priprema:

Umutiti mast ili margarin sa šećerom, zatim dodati jaja, mleko, vanillin šećer i prašak za pecivo.
Nacediti malo soka od limuna i dodati rendanu koru od limuna. Sve sastojke dobro sjediniti i dodati brašno i gustin.
Uzimati veće loptice testa, stavljati u mašinu (tj. vodenica za meso sa kalupom) i praviti oblike po želji. Ređati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni 15 minuta.
Ohlađene kolače posuti šećerom u prahu.




















SLADOLED TORTA SA KEKSOM

 




Za beze koricu:

5 belanaca
250 gr šećera
1 kašika soka od limuna

Za fil:

5 žumanaca
5 kašika šećera u prahu
250 gr putera ili margarina
200 gr šećera u prahu
1 litar mleka
1 puding od vanile
1 puding od čokolade
1 puding od maline
250 gr petit keksa
2 dcl mleka za natapa je keksa
200 gr šlag krema u prahu
3 dcl gazirane vode

Priprema:

Umutiti 5 belanaca sa 250 gr šećera dodati 1 kašiku soka limuna i još par minuta mutiti. Masu staviti u kalup obložen papirom veličine 20x35 cm. Koru sušiti na 100 stepeni 2 časa.
Umutiti 5 žumanaca sa 5 kašika šećera u prahu. Kuvati na pari da se zgusne. Ohladiti i dodati 250 gr putera ili margarina umućen sa 200 gr šećera u prahu. Dobro umutiti.
U 330 ml mleka izmešati 1 puding od vanile. Kuvati dok se ne zgusne. Ohladiti. U 330 ml mleka izmešati 1 puding od čokolade. Kuvati da se zgusne i ohladiti. U 330 ml mleka izmešati 1 puding od maline kuvati da se zgusne i ohladiti. Masu sa margarinom i žumancima podeliti na 3 dela i u 1 deo dodati kuvani puding od vanile. U 2 deo dodati kuvani puding od čokolade i u 3 deo kuvani puding od maline.
Filovati: na beze koricu staviti fil sa pudingom od vanile, po filu poredjati petit keks potapa u mleko, pa fil od čokolade, pa red keksa potapa u mleko, pa fil sa pudingom od maline. Umutiti 200 gr šlag krema sa 3 dcl gazirane vode i premazati