Potrebno je:
Za ćufte:
350 gr mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 manja tikvica
1 parče starog hleba
1 jaje
so, mleveni biber
Potrebno je još:
200 gr pirinča
300 gr sveže blitve ( može i spanaća)
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
so, mleveni biber
1 kašika seckanog peršuna
1 kašika ulja
Za preliv:
2 dcl pavlake za kuvanjež
1 kašika paradajz pirea
5 dcl tople vode
so
Priprema:
U posudu staviti mleveno meso, rendanu tikvicu, sitno seckan crni i beli luk, usitnjeno parče starog hleba, 1 jaje, so i mleveni biber.
Dobro rukom izmešati da se masa sjedini, ako bude suviše čvrsto dodati par kašika vode. Ostaviti da stane 30 minuta u frižideru, pa napraviti ćufta i uvaljati ih u brašno. Izadje oko 18 ćufti.
Na 2 kašike ulja pržiti ćufta sa svih strana da porumene, izvaditi ih na tanjir pa u istu posudu dodati 1 kašiku ulja, sitno seckan crni luk i pržiti da porumeni dodati rendanu šargarepu, 200 gr oprana i ocedjena pirinča.
Pržiti uz mešanje da pirinač dobije stahlast izgled 2- 3 minuta.
Dodati seckanu blitvu ( ne baš sitno seckanu) i na tihoj vatri uz mešanje dinstati dok blitva malo ne omekša, dodati so, mleveni biber, seckani peršun.
Masu staviti u posudu za pečenje prečnika 30 cm, pa preko poredjati propržena ćufte.
Izmešati 2 dcl pavlake za kuvanje, 1 kašika paradajz pirea i 5 dcl vode, malo posoliti i preliti ćufta.
Peći na 200 stepeni 30 minuta, da pirinač upije tečnost i jelo porumeni.
Posuti sitno seckanim listovima vlašca.