недеља, 13. април 2014.

Prolećne karamel štangle





Volim sve kolače sa ukusom  karamela. Ovo je jedan sočan kolač  sa ukusom karamela


Potrebno je:

8 jaja
180 gr šećera
5 kašika ulja
180 gr mlevenih oraha
80 gr brašna
20 gr kakaoa
1 kesica praška za pecivo

Sirup za kore:

2 kašike šećera
2 dcl vode

Fil 1.:

4 žumanca
100 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
5 kašika brašna
5 dcl mleka
200 gr maslaca

Fil 2.:

4 belanca
250 gr šećera
100 gr pečenih mlevenih lešnika

Priprema:

Umutiti 8 belanaca sa 180 g šećera, dodati jedno po jedno žumance, 5 kašika ulja, mlevene orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo. Od ove mase ispeći 2 kore veličine pleha 20 x 35 cm.
Sirup za kore:
Karamelisati 2 kašike šećera, dodati 2 dl vode i sve kuvati na tihoj vatri dok se karamelisani šećer ne istopi. Ostaviti da se ohladi.

Fil 1.: 
Umutiti 4 žumanca  sa 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 5 kašika brašna i 1 dl mleka. Sve staviti u 4 dl vrela mleka i kuvati. Kada se skuva i ohladi dodati prethodno umućen maslaca.
Fil 2.: 
U posudu staviti 150 g šećera i malo vode (oko 1/2 dl). Kuvati dok ne bude jako gust sirup. Umutiti 4 belanaca, pa dodavati vruć sirup u belanca neprekidno muteći. Karamelisati 100 g šećera i dodavati u belanca, neprekidno muteći. Mutiti sve skupa dok se belanca ne ohlade.
U fil dodati 100 g pečnih mlevenih lešnika (1 šaku ostaviti za posipanje kolača).
Pomešati skupa fil 1. i fil 2..
Filovati kolač:
Kora, natopljena sa kuvanim i ohlađenim sirupom, 1/2 fila, kora natopljena sirupom, 2/2 fila. Kolač ukrasiti sa pečenim krupno mlevenim lešnikom.
Ovaj put sam malo drugačije filovala kolač.
Pomešala sam fil 1 i fil 2. Odvojila sam 1/3 fila, u preostale 2/3 fila dodala mleveni lešnik i filovala ; kora, 1/2 fila sa lešnikom, kora, 2/2 fila sa lešnikom i preko 1/3 fila bez lešnika.




Brza osvežavajuća torta





 Potrebno je:

300 gr moto keksa
50 gr margarina
malo soka od maline

Fil 1.:
3 kesice šlag krema od čokolade
2 dcl gazirane vode
300 gr kisele pavlake
1 manje pakovanje piškota ( 105 gr)
2 dcl soka od maline

Fil 2.:

3 kesice krem šlaga sa ukusom vanile
2 dcl gazirane vode
300 gr kisele pavlake

Potrebno je još:
500 gr malina
200 gr šećera
1 dcl vode

Priprema:

Staviti u posudu 500 gr malina, 200 gr šećera i 1 dcl vode. Prokuvati samo dok se šećer istopi, pa dobro maline ocediti od soka.
 Moto keks samleti dodati 50 gr istopljena margarina i malo procedjena soka od malina toliko da se smesa sjedini. Uzeti pleh za tortu sa obručem obima 26 cm i staviti smesu od keksa i poravnjati da dobijemo  koru za tortu.

Napraviti Fil  1.:

Umutiti krem šlag od čokolade sa gaziranom vodom, dodati kiselu pavlaku. Piškote iseckati na veće kocke i preliti sa 2 dcl procedjenog soka od malina.Piškote dodati u umućeni šlag, kašikom izmešati i staviti na koru od keksa.

Napraviti Fil 2.: 

Umutiti  šlag krem od vanile  sa gaziranom vodom, dodati kiselu pavlaku. Fil podeliti na dva dela, u jedan deo dodati prokuvane, ohladjene, dobro ocedjene maline. Dobro umutiti mikserom.

Fil sa malinama staviti preko fila 1. sa piškotama pa fil 2. Tortu ukrasiti rendanom čokoladom.

















Bečka pita





Ovo je postan kolač, jako ukusan i od ove mere dobijemo dosta komada.  Pogodan je za slave, rodjendane i sva druga slavlja. Moja veličina jedne štanglice je 2 cm x 5,5 cm. I od ove količine kolača  sečenjem izadje oko 84 komada.

Potrebno je:

1 list veće oblande
200 gr keksa
2 dcl soka od narandže

Za prvifil:

2 čaše šećera ( čaša od jogurta od 180 gr)
2 čaše vode
125 gr margarina
200 gr kokosa
100 gr čokolade
250 gr mlevena keksa

Za drug fil:

100 gr šećera
1/2 dcl vode
125 gr margarina
100 gr čokolade
200 gr mlevenih oraha

Za glazuru:
150 gr čokolade
6 kašika ulja

Priprema:

Prvi fil:

Šećer i vodu staviti na vatru i kuvati dok se šećer istopi pa dodati margarin i čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati kokos i mleveni keks.
Sve dobro sjediniti i toplu masu naneti na 1 list oblande
Preko staviti keks prethodno potapan u sok od narandže
.
Fil drugi: 
Istopiti na vatri šećer i vodu dodati margarin i čokoladu da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe. Dobro izmešati i premazati preko keksa.

Kad se ohladi preliti glazurom od čokolade ili bez glazure samo posuti kokosom.
Istopiti čokoladu sa uljem i preliti kolač. Dok se čokolada još nije stegla posuti kokosom.
Toplim filovima premazivati.