Potrebno je:
600 gr brašna
1 kašičica soli
2 kašike ulja
oko 4 dcl mlake vode
Za fil:
500 gr krompira
1 glavica crna luka
so
mleveni biber
1 dcl ulja
Priprema:
U posudu staviti brašno, so i ulje. Dodavati po malo mlake vode i rukama mesiti testo.
Formirati testo u kuglu i ostaviti da stane 5- 6 minuta.
Tada testo dobro izraditi rukama.
Podeliti testo u 2 lopte.
Obe lopte razvaljati u krug veličine većeg tanjira, i premazati uljem. Ostaviti testo da stoji 30- 50 minuta. ( zavisi od temperature u prostorij, ako je toplije manje stoji testo i obrnuto)
Dok testo stoji napraviti fil za pitu:
Krompir i luk oguliti i izrendati ( ili iseckati u elektirnom secku). Staviti krompir u luk u posudu preliti vodom i zagrevati da voda zapeni i baci 1 ključ. Dobro ocediti, dodati soli i mlevena bibera.
Na sto staviti stolnjak, i na njemu rukama razvlačiti odstajalo testo.
Razvući u tanku jufku, zadebljale krajeve jufke iseći nožem. Pouljiti jufku, staviti fil od krompira i uz pomoć stolnjaka urolati.
Seći rolne dužine pleha i redjati u pleh prethodno podmazan uljem. Možemo savijati jufku u krug i stavljati u okruglu tepsiju.
Peći pitu na 180 stepeni 35 - 45 minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju.