Džem fantastičnog ukusa.
Potrebno je:
2,5 kg crnih ribizli
3 kg crnih trešanja
5 dcl vode
2 kg šećera
5 struka bosiljka dužine 5-6 cm
Priprema:
Ribizle očistiti od drščica, oprati i dobro ocediti.
Trešnje oprati skinuti peteljke i očistiti od koštica i štapnim mikserom izblendirati.
U ribizle dodati 5 dcl vode, i od kad proključa kuvati 10 minuta uz povremeno mešanje da ne zagori ( masa je gusta).
Dok je još masa od ribizli topla ispasirati je na presu ( može bilo koja od ove 2 na slici, plastična ili drvena).
U širu posudu staviti ispasirane ribizle i izblendirane trešnje i 2 kg šećera.
Kuvati na jačoj vatri 30 minuta, 5 minuta pre kraja kuvanja dodati 5 struka bosiljka i kad je završeno kuvanje bosiljak izvaditi a vruć džem staviti u teglice prethodno oprane i sterilisane u rerni na 100 stepeni 30 minuta.
Teglice dobro zatvoriti i pokriti stolnjakom i ostaviti da se ohladi.
Pošto u ribizlama ima dosta pektina, kad se džem ohladi dosta je gušći nego kad se tek skuva.
Od ove količine izadje 8 teglica u koje staje 480 ml tečnosti.