петак, 28. септембар 2018.

Liker od aronije






Potrebno je:


1 kg aronije
1 kg  šećera
2 litra domaće rakije ili votke
2 štapića cimeta
10 zrna karanfilića
4 kesice vanilin šećera
2 dcl vode


Priprema:


Bobice aronije ( može i zamr znuta) oprati toplom vodom i izblendirati.
Šećer i vodu kuvati dok se šećer ne istopi i ohladiti.
U veću staklenu teglu staviti izblendiranu aroniju, kuvani šećer, štapiće cimeta, zrna karanfilića i vanilin šećer.
Sve zaliti sa 2 litra domaće rakije ili votke, zatvoriti i ostaviti da stoji 40 dana, procediti i staviti u flaše.













































Pasterizovana crvena paprika








Od ove količine paprike izadje 4 tegle od 1,5 kg.


Potrebno je:


5 kg očišćene crvene paprike
2 šoljice ( šoljica od 1 dcl) soli
5 šoljica šećera
5 šoljica ulja
5 šoljica sirćeta 9%
3 glavice belog luka
1 veza peršuna


Priprema:


Paprike oprati i očistiti od drščica i semena. Paprika da nije mnogo velika pošeljno je da je srednje veličine.
Pomešati so, ulje, šećer i  sirće.
U svaku papriku staviti jednu kašiku ove smese, i redjati ih u jednu veću posudu. Preostalu smesu preliti preko paprika.
Ostaviti da stoji 12 časova, povremeno izmešati.
Odstajale paprike redjati u teglu, blago sabijati i posipati seckaniom belim lukom i seckanim peršunom.Poredjane paprike na vrhu pritisnuti drvenim štapićem za ražnjiće, preliti sa tečnosti koja je ostala iz paprika i zatvoriti tegle zatvaračima.
Na dno dublje posude staviti kuhinjsku krpu preko poredjati tegle, naliti u posudu toplu vodu da bude 2 prsta ispod ruba tegle. Kuvati sve 30 minuta od kad provri isključiti ringlu i ostaviti tako sve da se ohladi.