недеља, 27. април 2014.

Oblande sa kiselom pavlakom


 


Brzo a jako ukusno

Potrebno je:

1 paket većih oblandi
2 čaše kisele pavlake (čaša od 180 gr)
2 čaše šećera
300 gr mlevene plazme keksa
250 gr margarina ili malaca

Priprema:

U posudu staviti 2 čaše kisele pavlake i 2 iste te čaše šećera, izmešati i da malo stane da se šećer istopi.
U drugoj posudi istopiti na tihoj vatri 250 g margarina, skinuti sa vatre dodati kiselu pavlaku sa šećerom i 300 g mlevene plazme.
Filovati veće oblande, opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohlade.


Prolećni rolat sa mlevenim mesom i blitvom







Potrebno je:

1 kg krompira
2 veze blitve
400 gr mlevena mesa
1 tikvica
1 veći krompir
1 glavica crna luka
3 čena bela luka
3 + 4 kašike prezle
1 jaje
1 kašičica sveže seckana peršuna
so, mleveni biber
ulje

Priprema:

Oguliti i izrenati 1 veću tikvicu, jedan veći oguljen krompir i 1 glavicu crna luka. Ostaviti da pusti tečnost.
U posudu staviti 400 gr mlevena mesa, dodati 3 čena seckana bela luka, 1 kašiku seckana peršuna, soli , mlevena bibera, dobro ocedjene rendane tikvice i krompir i 2 kašike ulja.Dodati 1 jaje i 4 kašike prezle. Sve dobro izmešati.
Dve veze blitve 2-3 minuta bariti u vodi, preliti sa hladnom vodom i dobro ocediti.
Na foliju posuti 3 kašike prezle, preko staviti smesu od mlevena mesa i rastanjiti u ploču, preko rasporediti obarene listiće blitve malo posoljene.
Pomoću folije urolati  i napraviti rolat.
U posudu gde ćemo peći rolat, staviti 3-4 kašike ulja, dobro zagrejati, staviti rolat, ostatkom zagrejanog ulja iz posude preliti rolat. Okolo rolata poredjati krompire prethodno posoljen. Prekriti folijom i peći na 200 stepeni 45-50 minuta.





Galete




Kad su mi deca bila mala često sam ih pravila. Kad sam prvi put pravila ( davno je to bilo), nisam bila baš zadovoljna receptom i izgledom i ukusom. Dugo sam tražila pravi recept za njih i našla. Od ovog recepta odavno ne tražim bolje jer su galete baš po mom ukusu, a vidim i kad drugi probaju da im se svidjaju.

Potrebno je:

5 jaja
300 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
4 dcl ulja
2 dcl mleka
600 gr brašna
1 kesica praška za pecivo

Priprema:

Umutiti 5 jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati ulje i mutiti par minuta, pa dodati mleko, brašno i prašak za pecivo. Još skupa mutiti 2- 3 minuta.

Aparat za galete ovlaš namazati uljem sa četkom,( to radimo samo prvi put kad uključimo aparat), kad se zagreje uzimati po jednu prepunu kašiku testa staviti na aparat poklopiti i peći. Kad dobije zlatno žutu boju galete skinuti pa staviti  opet jednu kašiku preklopiti i peći i tako dok se ne potroši cela količina testa.

 Za ovu moju veličinu galeta i količine testa izadje oko 70 komada.







Čokoladne rum štangle





Potrebno je:

Za koru:

120 gr margarina ili maslaca
240 gr šećera
150 gr čokolade
120 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
9 belanaca

Za fil:

9 žumanaca
2 jaja
150 gr šećera
100 gr čokolade
4  kašike ruma
130 gr margarina ili maslaca

Za posipanje kolača:
rendana čokolada ili seckani orasi

Priprema:

Penasto umutiti margarin i šećer, dodati 150 gr  otopljene čokolade, 120 gr brašna, prašak za pecivo i na kraju  sneg od 9 belanaca.
Sneg od belanaca dodavati kašiku po kašiku  lagano  muteći.
Smesu staviti u pleh veličine 25×35 i peći na 180 stepeni  20 minuta.

Fil:
Umutiti 9 žumanaca, 2 jaja, 150gr šećera  i kuvati napari dok se ne zgusne, dodati na kraju 100 gr čokolade da se istopi i 2 kašike ruma.
Kad se fil  ohladi dodati 130 gr umućena margarina.
Pečenu i ohladjenu koru poprskati sa 2 kašike ruma  pa stavimo fil.
Po filu posuti  seckane orahe ili  rendanu čokoladu.


Gusenica pecivo


Ovo pecivo je jako interesantno, naročito deci

Potrebno je:

2 dcl vode
2 dcl jogurta
1 kašika suva kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
1 dcl ulja
oko 700 gr brašna

Priprema:

U posudu staviti mlaku vodu, kvasac i šećer. Ostaviti da malo stane, pa dodati jogurt, ulje, so i brašno. Zamesiti testo koje ne ostavimo da nadolazi već dobro izradimo, tako što kuglu testa bacamo na radnu površinu 50-60 puta.
 Tada testo podelimo na 10 delova. Svaki deo razvaljamo u elipsast oblik dužine 28 cm, a širine 10 cm, vodoravno isečemo na trakice ne do kraja i uvijemo. Poredjamo u pleh jednu do druge da se ne dodiruju (kad se ispeku spojiće se). Ostavimo da pecivo odstoji pola sata, pa peći na 180 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.






Brze lepinje




 Kad namamo hleba u kući. ovo su idealne lepinjice koje se brzo spremaju. Dobre su za doručak, mekane i ukusne

Potrebno je:

2 čaše ( čaša od 180 gr) jogurta
4 čaše brašna
1 kašičica soli
2 kesice praška za pecivo

Priprema:

U posudu staviti jogurt, dodati prašak za pecivo, ostaviti da stane 2-3 minuta. Kad se stavi prašak za pecivo jogurt će početi malo peniti sačekati da se stiša pa dodati brašno i so. Zamesiti testo toliko da se ne lepi za ruke.  Po malo stavljati brašna na radnu površinu  dok radimo testo, testo je mekano.
Podeliti na 6 delova.



 Od svakog dela oblikovati kuglicu.




Svaku kuglicu razvaljati u krug 13-14 cm, stavljati na papir za pečenje koji smo stavili na neku tacnu.




Pomešati 1 kašiku jogurta sa 1 kašičicom ulja, premazati lepinje, išarati i posuti semenom čurekota.
Tada uključiti rernu na 250 stepeni, staviti u nju pleh koji smo izvrnuli. Kad se rerna zagreje i pleh u njoj, izvaditi pleh iz rerne  povući papir sa lepinjama da sklizne sa tacne na vruć pleh.
Staviti pleh sa lepinjama u rernu smanjiti temperatutu na 200 stepeni i peći 10 minuta.

Lepinje se peku.














Mini savijače sa višnjama





Potrebno je:

500 gr brašna
3 dcl vode
1 kašika alkoholna sirćeta

Za fil:

300 gr očišćenih višanja
8 kašika šećera
2 kašike vode
1 kašika gustina
200 gr maslaca
Za posipanje kolača šećer u prahu

Priprema:

Umesiti testo od brašna, vode i sirćeta. Testo dobro izraditi i podeliti na 10 loptica.

 Svaku lopticu oklagijom razvaljati da bude tanko i premazati omekšalim maslacem , i presaviti kao što savijamo lisnato testo.Tako uraditi sa svim lopticama od testa. Presavijene loptice testa poredjati  na tacnu, prekriti streč folijom i ostaviti da stoji u frižideru 1 sat.

 Za to vreme napraviti  fil: U posudu staviti višnje i šećer i na tihoj vatri kuvati da se šećer istopi. Izmešati vodu i gustin dodati u višnje i kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi.

 Testo izvaditi iz frižidera. Svaki deo testa oklagijom tanko razvaljati u oblik pravougaonika. Duž jednog kraja naneti malo fila, uviti testo u rolat, uvrnuti malo rolat kao uže i umotati u oblik pužića.Mini savijače redjati u pleh prethodno obložen papirom i peći na 200 stepeni dok ne porumene.Prohladjene pitice posuti šećerom u prahu.