субота, 11. октобар 2014.

Sirup od crne ribizle i maline





Kada pravim sok od voća volim da kombinujem  različite  vrste voća, dobijem bolji ukus soka-
Ovo je jedna od kombinacija koje jako volimo.

Potrebno je:

2 kg crnih ribizli
1 kg malina
3 litra vode
40 gr  limunske kiseline ( 1 kesica od 1o gr)
šećer

Priprema:

Voće oprati i isitniti u električnoj seckalici. Izmešati  vodu i limunsku kiselinu i preliti preko voća. Izmešati i ostaviti da stoji 36 sati. U glavnom kad se prave sokovi voće stoji 24 sta ali sa ribizlom 36 sati, jer su svi bitni sastojci u kori ploda.
Kada odstoji 36 sati malo zagrejati pa procediti na gusto sito. Na svaki litar dobijena soka staviti 1 kg šećera, kuvati od kad provri 3-4 minuta, skinuti penu po vrhu i sipati vruć sirup  u flaše koje smo grejali u rerni 30 minuta na 100 stepeni. Dobro zatvoriti flaše metalnim zatvaračima, pokriti stolnjakom i ostaviti da se ohladi.

Sirup od crne ribizle sa crnim vinom





Jako dobar i zdrav sirup.

Potrebno je:

2 kg crnih ribizli
1 litar crnog vina
1 kg šećera
2-3 zrna karanfilića

Priprema:

Ribizle oprati, izgnječiti ili samleti u električnom secku  preliti vinom i dodati 2-3 karanfilića usitnjena  kuhinjskim čekićem za meso.
Izmešati i ostaviti da stoji na hladnom 3 dana.
Procediti i u tečnost dodati 1 kg šećera. Kuvati od kad provri 3 minuta i vruće sipati u flaše, dobro zatvoriti,  prekriti stolnjakom i ostaviti da se ohladi.
Flaše pre sipanja soka oprati i staviti u zagrejanu rernu na 100 stepeni i grejati 30 minuta. 

Kokos trokuti





Brzo se sprema

Potrebno je:

150 gr šećera
1/2 dcl vode
100 gr maslaca ili margarina
100 gr bele čokolade
100 gr mleka u prahu
100 gr kokosa
3 komada rolatića   " 7 Days" sa čokoladnim prelivom i punjenjem od jagode od 32 gr

Priprema:

U posudu staviti šećer i vodu, kuvati toliko da se šećer istopi, dodati maslac i čokoladu da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mleko u prahu  i kokos. Dobro izmešati i ostaviti masu da se hladi.
Limeni kalup za trokute dužine 38 cm  obložiti najlon folijom. Rolatiće uzduž prepoloviti.
Jednu polovinu mlake mase staviti u kalup, uzduž poredjati prepolovljene čokoladne rolatiće, preko drugu polovinu mlake mase, poravnjati i ostaviti da se dobro ohladi i stegne. Kad se dobro ohladi izvaditi iz kalupa i sa svih strana posuti kokosom. Seći na parčiće debljine 1 cm.